Наголос на ранній розвиток дітей? Це можливо частково

“У нас не зможе бути хорошої шкільної освіти, якщо у перший клас приходять неготові діти”, — вважає міністр освіти і науки Ганна Новосад.

А як підготувати малюків до школи? Починати вартує з раннього дитинства. Бо, власне, спілкування з малечею одразу ж після народження нікуди не дівається. У пам’яті зберігається усе почуте. І помилково деякі батьки вважають, що новонароджене дитя нічого не петрає. Бо якщо воно не може відреагувати вже і негайно, то з часом видасть такі перли, що дивуватиметеся і припускатимете, де воно це чуло чи звідки знає.

Дитинка підростає і хоче знати дедалі більше. Тому їй треба все розповідати, пояснювати. І навіть на тисячу «чому» за день треба щоразу дати відповідь. І не кажіть, що втомилися або не знаєте що відповісти. Бо ви любите свою дитину і хочете виростити її найкращою від усіх, найрозумнішою…

Дитину, яка вже трохи підросла, щасливчики (бо знайшлося місце!) віддають у дошкільну установу – для ефективності розвитку та вивільнення денного часу для можливості матері ходити на роботу. Оскільки реформу освіти в Україні розпочато, то й концепцію дошкільної освіти збираються реформувати.

“Вміння спілкуватись зі світом, розуміння своїх емоцій та емоцій інших зможуть забезпечити дитині ефективний ранній розвиток. Тому зміна змісту в дошкільній освіті, нові методики для вихователів — це те, над чим ми хочемо працювати”, – наголошує Ганна Новосад.
Сумно лише те, що дошкільних установ у нас – як кіт наплакав. І якщо в містах ситуація більш-менш прийнятна, то в селах дитсадків катастрофічно бракує. Одиниці якось домовляються і возять дітей у садочок у міста, навіть в інші райони. А загалом діти не мають можливості відвідувати дошкільну установу. Та й няню чи виховательку найняти приватно – справа фінансово непідйомна. Бо за те відшкодування витрат, пропоноване державою, працювати ніхто не захоче. Ну, а віддати частину мізерної зарплати, якої більшості на прожиття не вистачає, – це нонсенс.

То як готувати їх до школи, якщо не враховувати домашнє виховання і навчання? Очевидно, наразі в Києві працюють мрійники…

Поділитися:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.