Читач 2020 року в Миколаєві

Переможців першого рівня інтелектуальних поєдинків «Читач року» в рамках 16-го Всеукраїнського конкурсу дитячого читання «Книгоманія» організатори запросили в Миколаїв, у районну дитячу бібліотеку.

Двадцять п’ятеро найактивніших читачів сільських бібліотек, учнів 6 – 7 класів, у супроводі працівників цих книгозбірень прибули в читальну залу, щоби вибороти найголовніший приз – поїздку до Львова на участь у третьому етапі конкурсу. А ось той, хто продемонструє найбільший інтелектуальний багаж внаслідок почерпнутих у книжках знань, братиме участь у фінальній частині фестивалю дитячого читання «Книгоманія», що передбачає нагородження переможців під час Дитячого форуму видавців 24-26 квітня.

Відкриваючи святкові поєдинки любих читайликів, котрі систематично відвідують книгозбірні за місцем проживання й уважно гортають сторінку за сторінкою не однієї книжки, директорка центральної районної бібліотеки Віра Блискун запросила поринути в змагальницьку атмосферу дружби та творчості, логічних роздумів та аналітичного мислення. Працівниці бібліотеки Ірина Фітьо, Леся Максимович, Тетяна Цар, Ганна Козенська, Галина Денис, інші, розробляючи тести для конкурсу, намагалися сформувати водночас і посильний, і складний пакет запитань, адже зважали й на вікову категорію читачів бібліотек, і на збереження їхньої подальшої зацікавленості пізнанням новизни через читання книжок. Накопиченню присутніми додаткових знань про Уляну Кравченко посприяла бібліотекар дитячого читального залу Стефанія Даньків, котра розповіла про краяну – патріотку української землі, прочитала її поезію.

А далі дітвора намагалася продемонструвати знання та отримати в нагороду призи. Звучали запитання про літературні жанри, твори та їхніх героїв, про обереги та символи, народний одяг, про лексичного багатство рідної мови та літератури, а ще – про флору й фауну рідного краю, астрономію, географію, історію, медицину… Не все вдавалося легко, але навіть на ті запитання, що видавалися міцним горішком, діти довідалися відповіді (щоправда, бали за них не могли бути зарахованими).

У перерві між турами конкурсу читачі бібліотек декламували вірші українських поетів – серед інших, Галина Ривко (бібліотека села Раделичі), Василина Рибінчак і Богданна Наконечна (с. Київець), Галина Рудяк (Гранки-Кути), Ольга Бурян із Миколаєва, Анастасія Довган та Оля Сопіла (с. Дроговиж), Вікторія Шепітка (с. Новосілки Опарські), а власні вірші про Україну – читачка Ольга Бур’ян (Миколаїв). За це отримали книжки, а календар на 2020 рік дістався всім учасникам заходу.

За рішенням журі, перше місце зайняла Оля Бур’ян, друге – Галина Ривко. Оля Бур’ян поїде до Львова представляти Миколаївський район у третьому етапі Книгоманії 2020 року. Вона навчається у 7 класі Миколаївської ЗОШ І-ІІІ ступенів №1. Розповіла, що до війни 2014 року проживала в селі Лутугине Луганської області, а після початку російської окупації, коли люди змушені були в підвалах ховатися від обстрілів, з родиною вибула в село до бабусі, потім, усупереч розмовам про те, що на Заході люди злі й біженців не приймуть, опинилася в нашому районі в Малій Горожанні, згодом –в дядька у Старобільську, а тепер ось – знову на Галичині, в Миколаєві. Семикласниця всерйоз роздумує про життя, багато читає й аналізує…

Всеукраїнський конкурс дитячого читання «Книгоманія», – розповідає Віра Блискун, – проводять від 2005 року. У ньому брали участь більше мільйона школярів з усіх областей України. Конкурс відбувся у 376 районах, 141 місті, у понад 8600 школах та у 880 дитячих і сільських бібліотеках. На фестивалі «Книгоманія» у Львові побував 791 переможець з усіх областей України.

Поділитися:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.