Чи возитимуть дітей безкоштовно?

У Кабінеті Міністрів України хочуть запустити з квітня програму мобільності молоді, але спочатку лише в окремих областях.

На безкоштовний переїзд учнів усією Україною передбачили 500 мільйонів гривень. Оскільки школярам у дорозі потрібен супровід, то їздитимуть вони із дорослими. Але компенсація вартості проїзду передбачена тільки для дітей. Загалом в Україні навчається 3,9 мільйона учнів.

У Кабміні сподіваються позитивної реакції на таке запровадження, бо вважають, що більшість дітей не виїжджає навіть за межі області лише тому, що батьки не можуть забезпечити їм фінансування поїздок. Таким чином сподіваються розвинути самостійність дітей шкільного віку, надати їм можливість пізнавати рідний край, формувати свідому суспільну позицію молоді. За умови безкоштовного проїзду дітей екскурсії частіше організовуватимуть і в школах.

До речі, питання про пільговий проїзд кількох категорій громадян України обговорюють у Кабміні не один рік. Ще на початку 2015 року акцентували увагу на монетизації пільг та наведенні порядку в пільговому проїзді у громадському транспорті більше 11 мільйонів пасажирів. Тоді вважали, що держава може адресно оплатити проїзд найбідніших громадян і при цьому позбавитися від інших невиправданих витрат. Бо, згідно з річними звітами, деякі автотранспортні підприємства щомісяця перевозили майже 90% пільговиків. Необхідність зміни моделі розрахунків держави з транспортниками ще в 2015 році вбачали тільки через монетизацію цієї пільги, а не через випуск карток, установку платіжних терміналів, бо вони обійшлися б у мільярди бюджетних гривень, що були б вимиті з бюджету через тендери.

Поділитися:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.