Школи стають зайвими, бо на них нема коштів

Не один раз зазнало фіаско посягання на закриття початкової школи в Надітичах на Львівщині, де налічується менше п’ятисот жителів.

Така невеличка дружна громада не дозволила тодішнім чиновникам позбавити учнів 1-4 класів можливості навчатися близько від домівки, хоча старших школяриків спеціальний автобус возить у Черницький заклад загальної середньої освіти.

Якою ж була оборона рідної школи? Споруда вимагала коштовного ремонту. У бюджетах: районному (а село належить до Миколаївського району) та сільському (на той час – Пісочнянської ради, а зараз Надітичі належить до Розвадівської об’єднаної територіальної громади) – стільки коштів не було. Щоб уникнути протистояння, схожого до описаного в казочці про двох цапків на вузькому мостику через річку, чиновники запропонувати батькам учнів взятися за ремонт громадським способом. А надітицькі майстри не відмовилися від цього. Громада склалася грошима на матеріали, ще й спонсорів знайшли, а тоді суботніми вихідними не просто оновили будівлю, а й другий поверх звели, з дахом не забарилися, незадовго ще й усередині побілили-пофарбували. Райвідділ освіти теж не стоїть осторонь утримання споруди, що зараз навіть фасадом вабить зір.

Тепер знову настали такі часи, що школи в невеликих населених пунктах стають зайвими. У Києві реформатори вважають, що доцільніше купити автобус та довозити дітей на навчання у сусіднє село. Економісти підрахували, що видатки на утримання установ освіти, котрі відвідує мало учнів, завеликі, тому передбачається закриття шкіл.

Міністр освіти і науки України Ганна Новосад днями відвідала школи на 40-42 учні в Чернігівській області, де основна причина низької наповнюваності класів – нікудишня густота населення. Відстані між школами великі, автобусом возити дітей теж невигідно. Тому, за її словами, до таких місцевостей при фінансуванні будуть застосувати коригуючі коефіцієнти і розроблять програми освітньої підтримки таких закладів. Там малі школи не закриватимуть. Важливо підвищити в таких місцевостях якісний показник надання освіти.

На Львівщині лише в окремих районах, особливо гірських, густина населення низька. Тож подекуди навіть початкових шкіл не буде.

Поділитися:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.