Борг із ЄСВ може бути списаним, якщо заяву подасьте до 31 серпня

Фізичних осіб-підприємців (ФОП) та самозайнятих осіб з незалежною професійною діяльністю інколи без іронії називають «сплячими». Ідеться про тих, хто через відсутність доходу (прибутку) із січня 2017 року мав сплачувати єдиний соціальний внесок в мінімальному розмірі.

Консультація головного спеціаліста відділу Стрийського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги (БВПД) Ольги Жили – саме для таких ФОПів.

– Значна частина таких осіб знялася з державної реєстрації вже в перші місяці 2017 року, сплативши відповідну суму єдиного соціального внеску (ЄСВ), – каже Ольга Володимирівна. – Але значна кількість ФОПів дізналась про недоїмку зі слати ЄСВ лише в квітні 2019 року, отримавши вимогу, надіслану податковою службою. Цю недоїмку хтось сплатив добровільно, хтось примусово через виконавчу службу. Але є й такі, що чекали на зміни в законодавстві. Адже законопроекти про скасування їхнього відповідного обов’язку з цього питання у Верховній Раді України були зареєстровані. І як результат – прийняття Закону №592, який іменується таким, що покликаний ліквідувати дискримінацію окремих платників єдиного внеску. Норми Закону №592 можна умовно поділити на два великі блоки. Перший стосується внесення змін до Закону про ЄСВ щодо звуження кола платників єдиного внеску і запрацює аж 1 січня 2021 року. А є й другий блок.

Ольга Володимирівна більше наголошує на нормах Закону №592, які набрали чинності після його офіційного оприлюднення, тобто 3 червня 2020 року. Ідеться про довгоочікуване списання сум недоїмок, нарахованих платникам ЄСВ, а також штрафів і пені, нарахованих на такі суми. Тож треба встигнути подати заяву, бо цей термін завершується 31 серпня 2020 року.

Згідно з Законом №592, списанню підлягають суми недоїмки:

  • нараховані двом категоріям платників єдиного внеску (про них – далі) за період із 1 січня 2017 року до 3 червня 2020 року;
  • не сплачені станом на 3.06.2020 року;
  • щодо яких платником подано заяву до 31 серпня 2020 року включно.

Також списанню підлягають штрафи та пеня, нараховані на ці суми недоїмки.

Претендувати на списання недоїмки з ЄСВ можуть дві категорії платників єдиного внеску, це:

  • фізичні особи – підприємці (крім тих, які обрали спрощену систему оподаткування);
  • особи, які провадять НПД, а саме наукову, літературну, артистичну, художню, освітню або викладацьку, а також медичну, юридичну практику, в тому числі адвокатську, нотаріальну діяльність, або особи, які провадять релігійну (місіонерську) діяльність, іншу подібну діяльність та отримують дохід від цієї діяльності.

Для списання недоїмки, штрафів та пені передбачено дотримання таких вимог:

  1. відповідними платниками не отримано дохід (прибуток) від їх діяльності, що підлягає обкладенню ПДФО;
  2. протягом 90 календарних днів з дня набрання чинності Законом №592 (тобто до 31 серпня 2020 року включно) платниками подано передбачені цим Законом документи.

Так, від ФОПів (крім, єдинників) потрібно подання:

  • державному реєстратору за місцем знаходження реєстраційної справи фізичної особи – підприємця заяви про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності;
  • до податкового органу – звітності відповідно до вимог частини 2 статті 6 Закону про ЄСВ за період з 1 січня 2017 року до 3 червня 2020 р.

Від осіб, які провадять НПД та отримують дохід від цієї діяльності, очікують подання до податкового органу за основним місцем обліку:

  • заяви про зняття з обліку як платника єдиного внеску;
  • звітності відповідно до вимог частини 2 статті 6 Закону про ЄСВ за період з 1 січня 2017 року до 3 червня 2020 р.

Як ФОПи, так і особи з НПД, можуть не подавати звітність з ЄСВ за 2017-20 роки, якщо вони подали її раніше.

Процедуру списання проводить податковий орган після отримання відомостей від державного реєстратора (щодо ФОПів) або заяви про зняття з обліку як платника єдиного внеску (від особи, що провадить НПД) та за умови подання платником звітності з ЄСВ.

Після цього у податківців є 15 робочих днів, протягом яких вони проводять камеральну перевірку. І вже за її результатами будуть приймати рішення про списання суми недоїмки, штрафних санкцій і пені. Або ж ухвалять у той же строк вмотивоване рішення про відмову списання суми недоїмки, штрафних санкцій і пені. Відмовити контролери зможуть, якщо встановлять, що платник таки отримував оподатковуваний ПДФО дохід за період з 1.01.2017 р. по 3.06.2020 р. Або якщо недоїмки нема: платник уже повністю сплатив свою заборгованість з ЄСВ та відповідних штрафів і пені або ж відповідні суми були стягнуті з нього повністю в порядку, передбаченому Законом про ЄСВ.

Отже, порада фізичним особам-підприємцям та особам з незалежною професійною діяльністю, які в період з 1.01.2017 року по 3.06.2020 року підприємницькою діяльністю не займались і, відповідно, доходу не мали, а їм нараховано недоїмку із сплати єдиного соціального внеску, пені та штрафні санкції: завітайте до податкового органу, з’ясуйте, у вас є час до 31 серпня 2020 року на списання цих богів, більше такої можливості не буде.

Разом з тим, інформуємо, що для отримання безоплатної правової допомоги звертайтесь у зручний для Вас спосіб:

  • зателефонувавши: 068 81 81 879 (Миколаївське бюро правової допомоги), 067 16 77 144 (Стрийський місцевий центр), на гарячу лінію 0800 21 31 03
  • надіславши лист на адресу електронної пошти: mykolayiv@legalaid.lviv.ua (Миколаївське бюро правової допомоги).
Поділитися:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.