Вибори як лакмусовий папірець

Два переможці першого туру відомі, Володимир Зеленський і Петро Порошенко боротимуться за президентство в другому турі.
Але ж… Ні-ні, не смійтеся. Бо наступні п’ять років можемо просміятися, але, як і досі, гірко. Та ще й самі з себе. А наразі можемо тільки здогадуватися про приблизні кроки Президента після 21 квітня – ІІ туру голосувань, бо ще не знаємо, хто переможе. Таке життя.
Вибори стали випробуванням не стільки для кандидатів у президенти держави, як для народу, котрий порівнює процес волевиявлення із лакмусовим папером. До слова, як йдеться у Вікіпедії, лакмус, – фарбуюча речовина, яку застосовують як індикатор для визначення реакції середовища. Тож думай, народе, як відреагувати, щоб не стати тим, кому доведеться на найвищій посаді прихистити фарбованого лиса.
…Ет, якби ми думали завчасу, якби аналізували. Але ж ні. Йду на вибори, а знайомий запитує, за кого голосувати. Не визначився чи що? Своїх карт не розкриваю, бо в такий день агітувати не можна. Раджу уважно прочитати бюлетень.
-Може, зайдеш знайоме прізвище… – іронізую неприховано. Бо й справді, де ти, чоловіче, був дотепер?..
А що цікавого було на дільницях?
У Рудниках на Львівщині, де я постійно проявляю волевиявлення, надвечір проголосувало, за словами голови комісії Романа Красія, 70% виборців. Облік вкинутих у скриньку бюлетенів уважно й ретельно вів спостерігач Любомир Терлак. А член комісії Степанія Капелющак зазначила, що серед 2390 виборців цього року з’явилося прізвище Шевченко. Виходець із Миколаївської області, учасник АТО Ігор із таким прізвищем у Рудниках голосував уперше. 45 рудниківчан подавали заяву до комісії, що голосуватимуть вдома. Загалом голосування відбувалося спокійно, однак втрутитися у злагоджену роботу намагався якийсь невідомий, котрий у телефонній розмові даремно хотів переконати охоронця дільниці прислати йому фото хоча б одного спостерігача…
-Але наш охоронець – молодець, хоча й дуже ще молодий, – додає пані Степанія. – Відмовився таке робити.
Підсумок підрахунку голосів такий: за Петра Порошенка проголосували 666 рудниківчан, Анатолія Гриценка – 344, Юлію Тимошенко – 200, Володимира Зеленського – 178, Олега Ляшка – 68, Руслана Кошулинського – 66, Ігора Смешка – 90, Олександра Шевченка – 10, Ольгу Богомолець – 7, Романа Безсмертного – 5, а по одному голосу подано й за інших кандидатів. До тих інших належать Роман Насіров, Валентин Наливайченко, Олександр Мороз, Аркадій Корнацький, Василь Журавльов, Юрій Дерев’янко, Олександр Вілкул…
У сусідньому селі Пісочна (Розвадівська ОТГ) взяв участь у голосуванні 1341 виборець. Ось як розподілилися симпатії виборців: П. Порошенко—530 голосів, А.—Гриценко – 263, Юлія Тимошенко —191, В. Зеленський —127, Юрій Тимошенко—4, Р.Кошулинський—63, О. Ляшко 48, Олександр Шевченко—24, Ігор Шевченко—4, Балашов —1, О.Богомолець—2, Бондар—1, Бойко —6, О. Вілкул—1, Ю.Кармазін—1, Ю. Литвиненко— 4, В.Наливайченко—3, В.Кривенко —3, Петров—3, І.Смешко —48.
У с.Черниця цієї ж ОТГ із 700 виборців проголосував 521. Голосували так: П.
Гриценко А.С. – 102 голоси виборців; В. Зеленський – 56, Р. Кошулинський – 29, О. Ляшко – 16, Юрій Тимошенко – 8, І. Смешко – 8, О. Шевченко – 6, В. Наливайченко – 2, А. Богомолець – 1.
У Розвадові вибори традиційно розпочинаються (а зазвичай на урочисте відкриття дільниці приходять і виборці) з виконання комісією та усіма присутніми (до речі, в національних українських строях!) Державного Гімну України та спільної молитви вголос. Це село було найбільшим у Миколаївському районі за кількістю жителів, тепер воно – центр Розвадівської об’єднаної територіальної громади.
Святково розпочинають день виборів і в Сухій Долині, що належить до Тростянецької ОТГ.
Крім виборів, у Пісочні з ініціативи парохів виборці в Хрестопоклінну неділю пронесли селом символічний хрест і молилися «Хресну Дорогу Господа нашого Ісуса Христа».
…Аналізуючи підсумки І туру виборів, подумала: Україну скубають і розтинають на шматки вороги, а чому ж ще й її діти не думають, що роблять?

Поділитися:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.