Гіпеаструм відцвів. Що далі?

Цю рослину цінують за її пишний цвіт. Гіпеаструм належить до роду амарилісових. Тому його інколи помилково вважають амарилісом.

Гіпеаструм та амариліс дуже схожі, їх важко відрізнити. Амариліс цвіте восени й пахне, на одній квітконіжці має від 6 до 12 квіток, а гіпеаструм – взимку чи навесні й не пахне, має не більше 6 квіток. Цибулини амариліса – грушеподібні й великі, гіпеаструма – приплюснуті, однак впізнати рослини за цибулинами важко. Амариліс цвіте, не маючи листя. Гіпеаструм протягом року зелений, перед цвітінням випускає квіткову стрілку.

Від літа минулого року намагаюся оздоровити рослинку, листя котрої з країв поступово всихало, спочатку покриваючись продовгастими червонувато-оранжевими плямами, і тому колега мала намір її викинути. Спочатку обережно довкола цибулини зняла верхній шар грунту. Оглянула звільнену частину цибулини й побачила, що вона збоку ледь підгнила. Не виймаючи з грунту, почистила. Можливо, треба було чимось обробити. Ранка затягнулася. Почала поливати. Дочекалася здорових зелених листків. Квітконоса не було. Але згодом, через кілька місяців, знову з’явилися вже набагато менші червонувато-оранжеві плями. Листки знову засохли. Із цибулини відростає малесенький листочок. Що буде далі? Чекаю…

А ось днями у соціальній мережі Facebook у квітковій групі натрапила на спілкування досвідчених господинь на цю тему. Їхній досвід варто запозичити.

Авторка запитання засмучена тим, що придбаний гіпеаструм випустив листя, воно здорове, а ось цибулина стала м’якою, та ще й з’явилася коричнева пляма.

Одні радять обробити засобом «Максим», підсушити цибулину, замінити грунт і посадити цю ж цибулинку в нього лише на 1/3 висоти. Під час поливання стежити, щоб на цибулину не потрапила вода.

Інші вважають, що необхідно почистити цибулинку від гнилизни (коричневої плями), зрізати стрілку з квітконосами.

Ще одні радять, що, крім цього, треба посипати зріз попелом чи активованим вугіллям, висадити на 1/3 в грунт, коли зріз підсохне, а воду раз на тиждень наливати тільки в піддон.

Гіпеаструм, за спостереженням однієї з квітникарок, схожий до звичайної цибулі, яку їмо. Звичайну цибулю зберігаємо у прохолоді всю зиму, не поливаючи, і вона проростає аж із настанням теплих днів – навесні, випускаючи квітконоси. Отже, і гіпеаструм після цвітіння хоче спокою.

Ще одна цікава порада: не зрізати стрілку, адже рослина сама її висушить, коли настане час. Бо під час росту листя, стрілки і цвітіння гіпеаструма його цибулина м’якне. І це – не гнилизна. Після цвітіння зрізають лише квітку, а стрілку залишають, щоб зміцнити цибулину. Коли стрілка і листя віддадуть цибулині поживні речовини, а самі висохнуть, поливати рослину треба дуже рідко, щоб лише не допустити пересихання грунту. І не забувайте, що цибулевим рослинам теплу воду наливають у піддон або обережно, щоб не намочити цибулину, по стінці горщика. Їм тривалий час потрібен спокій, щоб цибулина набралася сил і заклала квіткову стрілку. Не поливайте, поки стрілка не виросте хоча б на 10 сантиметрів, бо якщо це зробити раніше, то всю поживу забере листя. Обрізувати листя не треба.

Поділитися:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.