Детальніше про найпоширеніші жіночі проблеми

Якщо почуваєтеся недобре, не відкладайте візиту до лікаря, – радить лікар акушер-гінеколог вищої кваліфікаційної категорії, кандидат медичних наук Ігор Михайлович Федорощак. – Бо інколи з малої дрібниці виникає велика проблема, навіщо вона вам?

Продовжуючи попередню тему щодо причин найчастіших звертань до лікаря-гінеколога, Ігор Федорощак детальніше розповідає про неприємні відчуття в ділянці зовнішніх статевих органів і різноманітні виділення з піхви:

– А причиною цього можуть бути інфекції, більшість з яких передається статевим шляхом (тому лікування обов’язково проводиться обидвом статевим партнерам), недотримання гігієни, алергічні реакції на ті чи інші засоби догляду, зниження імунітету після перенесених тих чи інших захворювань, під час вагітності, порушення обміну речовин і гормональні порушення, а також прийом тих чи інших лікарських препаратів (наприклад, антибіотиків і т.д.). Усі ці стани можуть проявлятися по-різному – від дискомфорту, печіння, свербежу, почервоніння, припухлості до появи різних виділень з піхви (сирних, зеленуватих, з неприємним запахом тощо).

Кожен із вищеперерахованих симптомів може бути притаманним численним інфекціям. Тому, дорогі наші читачки, при появі будь-яких із них раджу не шукати поради в інтернеті чи просити її від провізора в аптеці (отримаєте дуже узагальнену і часто не кваліфіковану інформацію), а звернутися до спеціаліста цієї галузі.

Провівши певний перелік обстежень, лікар встановить правильний діагноз і призначить адекватне лікування. Адже неправильне вживання різноманітних препаратів призводить до стійкості мікроорганізмів до лікування і як наслідок – до рецидивування (повернення), і часто неодноразово, тієї чи іншої проблеми, яка в результаті може тягнутися роками.

Знаєте, як у соцмережах часто буває? А ось так: “Дівчата, вже тиждень маю виділення, до лікаря не хочу йти, хто що може порадити з власного досвіду?”

Ви також читали таке запитання в Інтернеті? І читали під ним багато щирих порад на кшталт такої, які антибіотики краще пити, щоб допомогло одразу? Так ось, знайте, що “Мені допомогло – допоможе і іншим” – це не про безпечне і ефективне лікування! Ви знаєте, що буває, коли самостійно призначати без потреби антибіотики або не до кінця приймати курс, призначений лікарем (вам же стало краще, навіщо ще приймати ліки)?

Це все приводить до антибіотикорезистентності. Простими словами – стійкості бактерій до антибіотиків. І тоді в разі реальної необхідності антибіотик не буде діяти і хворобу неможливо буде вилікувати! Насправді, проблема звикання бактерій до антибіотиків досить серйозна та має світовий масштаб.

Застерігаю вас від цієї небезпеки та прошу дотримуватися простих порад:

  • не займайтесь самолікуванням, зверніться до спеціаліста;
  • приймайте антибіотики, які призначив лікуючий лікар, не шукайте порад в Інтернеті;
  • не зменшуйте дозування та не переривайте лікування;
  • проходьте повний курс антибіотиків (навіть якщо вже зникли всі симптоми);
  • не діліться “рецептом” лікування з іншими та не радьте антибіотики, які допомогли вам;
  • найголовніше – піклуйтеся про себе та звертайтеся за кваліфікованою медичною допомогою.
лікар акушер-гінеколог вищої кваліфікаційної категорії, кандидат медичних наук Ігор Михайлович Федорощак
Поділитися:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.