Дехто картоплю садить навмання

Золотиста картопляна нематода, бура гниль, картопляна міль, рак картоплі. Це перелік хвороб, що вражають бульби і котрі протягом останніх двох років зустрічаються значно рідше. Тому в 2020 році частково скасовано карантин. А це означає, що можна розширити площі під картоплею та збільшити її експорт.

У Держпродспоживслужбі мають намір підсилити можливості контролю обладнанням для обстеження карантинних організмів та збільшити кількість лабораторій з перевірки картоплі. Наразі ці обстеження можливі лише в Житомирській і Чернігівській лабораторіях. А передбачається доукомплектування потужностей у Львівській, Тернопільській, Волинській, Херсонській областях. Відповідно, якісну продукцію поля можна буде експортувати в більшій кількості.

У 2018 році в Україні карантинних організмів не виявлено на 1036,5 гектара картопляних угідь, у 2020-му – вже на 2181,8 гектара.

Щоб позбутися хвороб картоплі, господарі намагаються подбати про здоровий насіннєвий матеріал та забезпечити правильну агротехніку. Але не всі. Комусь до лабораторії далеко їхати, іншим байдуже до обстеження насіння.

Агрономічна грамотність значно впливає на результат господарювання. Якщо сільськогосподарські виробники довіряють науковцям, якщо обстежують бульби та піклуються про сходи протягом усього росту аж до збирання врожаю, зважаючи ще й на погодні умови, то й урожай мають високий.

Щодо погодних умов, то весна 2021 року настільки примхлива, що й довгожителі прикарпатського краю дивуються. У більшості західних областей перший тиждень квітня холодний, біліє сніг, уночі морозяно.

Попри це, ще 3 квітня, в суботу, окремі осібні господарі посадили картоплю, не чекаючи, щоб ґрунт прогрівся. Та й у повітрі ще був мороз.

Науковці рекомендують садити картоплю тоді, коли протягом трьох діб поспіль температура повітря о 6-й годині ранку становить не менше плюс вісім градусів за Цельсієм, а надалі синоптики прогнозують теплу погоду, без приморозків.

Поділитися:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.