Збудують цегляну церкву на місці дерев’яної, що горіла

Новина про загорання сакральної споруди в селі Велика Горожанна Львівської області вразила багатьох. Видавалося, що жителі всього тодішнього Миколаївського й сусідніх районів не на жарт схвильовані цією бідою. Тож парафіяльні спільноти, окремі доброчинці складали пожертви на оновлення церкви.

Пожежа в церкві Введення в Храм Пресвятої Богородиці (УГКЦ) у Великій Горожанні, як повідомили жителі села, виникла 5 серпня 2018 року о 14 годині 34 хвилини, храм був замкнений. Вогонь розгулявся у споруді площею 125 квадратних метрів, висотою 15 метрів. Він дуже швидко поширювався дерев’яними конструкціями, знищивши церковний інвентар, майно, перегородки, три куполи, закоптив стіни. Майже три години 29 рятувальників на 7 одиницях спеціальної техніки, окремі парафіяни боролися з пожежею. Дуже хотіли врятувати святиню, зведену прадідами в 1798 році.

Довго залишалося для прихожан і пароха складним питання «Чи реставрувати церкву, чи будувати нову?» Були різні пропозиції і різні вагомі причини добре обдумати, як саме вчинити.

І ось минулої неділі у Великій Горожанні освятили основу будівлі храму.

-Вирішили звести нову цегляну будівлю храму на місці дерев’яної церкви, на її фундаменті, – розповідає староста Великої Горожанни Микола Зінченко. – Урочисто посвятили це місце священники. Очолив відправу отець-декан Андрій Павлів, йому співслужили наш парох отець Михайло Змроць та ще чотири священники. На святкові Літургії й на посвяченні каменя помолилися з нами й гості з Миколаєва – голова міської ради Андрій Щебель та секретар Іван Андрійчик, депутат Львівської обласної ради Микола Седіло.

…Ніколи не шукай причин, з яких ти не можеш прийти до церкви. Уже й не пригадую, коли й де вперше почула ці слова, так давно це було. Та вони завжди актуальні. За умови, що споруда церкви відчинена. І хоча Бог приймає молитву кожного будь-коли і будь-де (тільки б вона була щира, тільки б ішла від серця), та однаково церква як споруда потрібна. Бо в ній мешкає сам Христос, бо в ній можна помолитися разом, а спільна молитва віруючих має велику силу.

Поділитися:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.