Земельні документи треба впорядкувати

Не всі громадяни поновили документи на земельні угіддя, якими користуються або передали в оренду. Що ж робити, якщо у документах на право власності на земельну ділянку відсутній кадастровий номер?

Відповідь на це та інші запитання надає фахівчиня відділу «Миколаївське бюро правової допомоги» Стрийського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Ольга Жила. Якщо комусь із читачів потрібна додаткова правова допомога пані Ольги, напишіть про це у коментарі на сайті.

Фахівчиня відділу «Миколаївське бюро правової допомоги» Стрийського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Ольга Жила

– З усіх звернень, які у 2020 році надійшли до відділу «Миколаївське бюро правової допомоги», можна відзначити непоодинокі випадки, коли особа має правовстановлюючі документи на земельні ділянки: Державні акти на право постійного користування на земельні ділянки, Державні акти на право власності на земельні ділянки, однак розпорядитися цими ділянками не може. А причина в тому, що ці правовстановлюючі документи видані до 2013 року і в них дуже часто не вказано кадастрового номера. Державні акти на право власності, видані на початку 2000-х років, такої інформації взагалі можуть не містити.

– Чи можна якось перевірити, чи присвоєно земельній ділянці кадастровий номер?

– Земельну ділянку, яка має кадастровий номер, можна побачити на Публічній кадастровій карті України. Тут слід перевірити правильність її місця розташування та повноту інформації про неї: кадастровий номер, тип власності (приватна), цільове призначення із зазначенням коду та площа земельної ділянки. Обов’язково у цільовому призначенні земельної ділянки повинен бути вказаний код, адже його відсутність тягне за собою застосування коефіцієнта функціонального призначення 3.0 при розрахунку нормативної грошової оцінки земельних ділянок в межах населених пунктів.

– Пані Ольго, скажіть будь ласка, що робити, якщо земельна ділянка на Публічній кадастровій карті відсутня або інформація про неї – неповна?

– Це, на жаль, не дає можливості зареєструвати таку ділянку в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно і, в свою чергу, нею розпоряджатись (продавати, дарувати, передавати в оренду). Тому необхідно звернутись до землевпорядної організації, щоб замовити технічну документацію із землеустрою та електронний обмінний файл з правильною і достовірною інформацією про земельну ділянку. Бо якщо земельна ділянка внесена до Державного земельного кадастру, то в публічній кадастровій карті є повна інформація, завдяки чому можна уникнути можливості передачі цієї земельної ділянки іншій особі. А таким чином – не витрачати час і здоров’я на тривалий судовий розгляд, щоб добитися справедливості.

– Чи можуть читачі осібно звернутися у бюро за правовою допомогою?

– Так. Для отримання більш детальних роз’яснень у сфері земельного законодавства звертайтеся до бюро правової допомоги за адресою: м. Миколаїв Львівської області, вул. Чайковського, 18. Прийом громадян здійснюється з понеділка по п’ятницю з 8-ї до 17-ї години. Ви можете також отримати інформацію, зателефонувавши за номером (068) 8181879. Ми і надалі продовжимо серію наших консультацій у сфері земельних правовідносин. Ця консультація надана у рамках проєкту «Програма «Прискорення приватних інвестицій у сільське господарство».

Поділитися:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.