Оформлення права власності на пай

Прийнятий у 2019 році Закон України «Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)”, передбачає, що до 1 січня 2025 року власник невитребуваної земельної частки (паю) або його спадкоємець повинен оформити право власності на земельну ділянку.

– Якщо власник паю або спадкоємець цього не зробить, – консультує начальник відділу Миколаївського бюро правової допомоги (Львівська область) Ольга Жила, – то буде вважатись таким, що відмовився від землі, яка, своєю чергою, перейде в комунальну власність територіальної громади. Саме тому, ми черговий раз звертаємось до власників земельних ділянок (паїв): обов’язково оформіть право власності на такі земельні ділянки. Коли право на власність документально підтверджено, тобто в наявності є сертифікат на право на земельну частку (пай), але процес виділення паю на місцевості не завершено, то неможливо отримати державну реєстрацію на право володіння землею та внести її в Державний земельний кадастр.

Отже, покроково, як це можна зробити, супроводжує Ольга Жила:

  • необхідно власнику сертифіката звернутися до органів місцевого самоврядування (міської, сільської ради) з документом, що посвідчує право на земельний пай, і заявою про виділення земельної частки (паю) в натурі (на місцевості). За результатами розгляду цих документів орган місцевого самоврядування приймає рішення про виділення земельних часток (паїв) у натурі (на місцевості);
  • потім звернутися до землевпорядної організації для розроблення технічної документації на земельну ділянку. Проєкт землеустрою про відведення земельної ділянки підлягає обов’язковому погодженню з територіальним органом центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин;
  • при наявності оригіналу сертифіката на право на земельну частку (пай) та технічної документації на земельну ділянку треба звернутися до держреєстратора або нотаріуса для проведення державної реєстрації права власності на земельну ділянку та сплатити адміністративний збір за державну реєстрацію прав.

Якщо сертифікат на право на земельний пай втрачений або загублений, то слід виготовити його дублікат тим органом, який видавав оригінал. Як правило, це – міська чи сільська рада. Для отримання дублікату слід звернутись із письмовою заявою.

Якщо орган місцевого самоврядування відмовляє у видачі дубліката сертифіката на право на земельне частку (пай), тоді слід звертатися до суду із позовом про визнання права власності на земельну частку (пай).

Разом з тим, інформуємо, що для отримання безоплатної правової допомоги звертайтесь у зручний для Вас спосіб до Бюро правової допомоги за адресою: м. Миколаїв Львівської області, вул. Чайковського, 18,
або телефонуйте: 068 81 81 879 (Миколаївське бюро правової допомоги).

Поділитися:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.