Пес загинув від сказу

На обійстя в Добрянах забіг лис. Із домашнім собакою познайомився, тож і пофліртували. Лис побіг геть. Ну, а діти, як і раніше, із чотирилапим другом бавилися. За кілька днів, та ще й у неділю (16 серпня), улюбленця сім’ї не стало.

Про цей випадок розповідає виконувач обов’язків начальника Миколаївського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби у Львівській області Оксана Добушовська:

– Щоб читач зайвий раз не хвилювався, одразу ж скажу, що собака не покусав ні дітей, ні господаря, вони здорові. При обстеженні собаки не виявлено укусів, ран. Добре, що господар не розгубився й наступного дня після загибелі собаки повідомив про цей випадок спеціалістів ветеринарної медицини, запевнив, що собака був щеплений. Миттєво служба відреагувала, і мозок собаки відправили на дослідження. До кінця дня Львівська регіональна державна лабораторія Держпродспоживслужби терміново повідомила про підтвердження діагнозу «сказ». Одразу відбулося засідання державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при райдержадміністрації, де затверджено комплексний план основних заходів для ліквідації та недопущення сказу серед тварин у селі Добряни Тростянецької об’єднаної територіальної громади. Оголошено карантин, проведено вакцинацію тварин.

виконувач обов’язків начальника Миколаївського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби у Львівській області Оксана Добушовська

Чим загрожує тваринам і людям сказ і звідки підкрадається ця небезпека? Сказ – особливо небезпечна інфекційна хвороба всіх теплокровних тварин (хворіють усі види домашніх, свійських та диких тварин) і людини. Характеризується тяжким ураженням центральної нервової системи і закінчується загибеллю. Хворий на сказ собака стає пригніченим, лежить, втрачає апетит, байдужий до води. Людина хворіє після покусу або при потраплянні слини на пошкоджену шкіру. Наприкінці другого дня проявляється збудженість, тварина старається заховатись у куток, гавкає без причини. Голос хрипкий, глухий, ковтає неїстивні предмети, може гризти собі кінцівку, втікати з подвір’я. Гине собака на 6- 8 день захворювання. Прищеплений собака, якщо його покусає хвора тварина, не є джерелом зараження, у нього не проявляється агресивність, бажання кусати, не виділяється слина.

Поділитися:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.