Солом’яна прикраса помешкання

У пам’яті зберігся павук зі скла, котрим удома прикрашали ялинку. Це були жовті скляні тоненькі трубочки на міцній білій нитці, зв’язані в багато трикутників.

Зовсім недавно прочитала, що такий павук, але солом’яний, наші пращури в сиву давнину напередодні Різдва підвішували до стелі при дверях та ще й надавали цьому виробу магічної сили. Оскільки християни з магією не дружать, то цур їй!

Але прикраса, особливо із соломи, що вабить зір не лише витонченістю форми, а й світлістю жовтизни, неначе випромінює сонячне тепло. Тому подобається багатьом.

Її виготовляють із висохлого стебла зернової культури. А зерно – це складова однієї з найголовніших страв вечері напередодні Різдва та Богоявлення – куті. Раніше люди ще насипали зерно у високу склянку і ставили в нього запалену до святої вечері свічку.

Майстер-класи з виготовлення павуків стали модними. Їх супроводжують розповідями, що цей павук – не лише прикраса, а й символ роду, Різдва, а легка конструкція неначе відображає будову Всесвіту. Правда це чи ні, стверджувати не беруся. Як і те, що проведений час під павуком додає спокою, врівноваженості.

Одні кажуть, що виготовлення такого павука – справа дуже легка, інші – що складна. Але спробувати кортить…

Якщо маєте заготовлену під час цвітіння зернових житню, пшеничну чи вівсяну солому, висушену влітку протягом хоча б тижня, то беріться за справу. Найкраще з усієї рослинки підходить третє колінце стебла, бо воно найміцніше. Не розчаровуйтеся, якщо солому заготовили після цвітіння, – така теж годиться. Просто перезрілий матеріал варять від 5 до 20 хвилин. А житній матеріал, зібраний вчасно, лише запарюють у воді 15 хвилин. Пошукайте й ножиці, нитки (раніше використовували кінський волос), довгу голку.

Візьміть 12 соломинок однакової довжини. Протягніть голку з ниткою через три соломинки, зв’яжіть нитку так, щоб один кінець був коротким, а той, що в голці, – довгим. Ще дві соломинки з’єднайте з попереднім трикутником, два рази обмотавши нитку в місцях з’єднання. Утвориться ромб. Нанизуйте на голку ще дві соломинки, також двічі обмотавши, щоб отримати трапецію. До неї приєднайте ще дві соломинки, тоді – ще одну і за нитку підніміть кут разом із останньою соломинкою, прив’яжіть її до останнього кута.

До отриманої піраміди з двома соломинками прив’яжіть попередньо нанизані на нитку дві соломинки, щоб утворився другий трикутник, але з протилежного боку від першого. Тепер ці два трикутники зв’яжіть так, щоб утворилася піраміда. У результаті утворився перший основний елемент павука – октаедр.

Таким способом виготовляють ще три таких самих елементів павука та один – більший. До чотирьох кутів найбільшого елемента підвішують чотири менші елементи, до кожного з чотирьох менших – чотири ще менші, і так далі – щоб отримати відображення нескінченності Всесвіту. До павука можна підвішати виготовлені з соломи зірочки.

Заняття цікаве… Якщо хочете мати павука, виготовленого власноруч, то це можливо. На Львівщині майстер-класи проводять Рома Федорів (місто Миколаїв, історичний музей) та Оля Яців (село Верин, Народний Дім).

Гарного настрою, щасливого Нового року і Різдвяних свят!

Поділитися:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.