Уряд обмежує деякі ціни

Кабінет Міністрів України 12 січня видав Постанову про те, що на період дії карантину в Україні тимчасово встановлено обмеження торговельної надбавки на деякі продукти. Таким чином Уряд обмежує деякі ціни.

Найвища надбавка в розмірі 10% гуртової відпускної ціни з урахуванням рекламних, маркетингових та логістичних послуг, а також послуг із підготовки, обробки, пакування та інших, пов’язаних із реалізацією кінцевому споживачу, встановлена на:

* гречану крупу;

* цукор-пісок;

* пшеничне борошно першого ґатунку;

* макаронні вироби вітчизняного виробництва (вермішель з борошна першого ґатунку);

* пастеризоване молоко жирністю 2,5% (у плівці);

* вершкове масло жирністю 72,5%;

* курячі яйця категорії С1;

* курячу тушку.

Раніше, 30 грудня 2021 року, до списку продуктів, на які встановлюється гранична торговельна націнка у розмірі 10%, міністри внесли соняшникову олію.

За поданням Державної служби статистики,  на внутрішньому ринку України від початку 2021 року спостерігається тенденція до зростання споживчих цін на харчові продукти. Ідеться про період із грудня 2020 року до листопада 2021 року, коли ціни на гречку зросли на 23,8% (+8,9 грн), на цукор – на 34,9% (+7,3 грн), пшеничне борошно – на 15,4% (+1,96 грн), на макаронні вироби – на 18,4% (+3,72 грн), пастеризоване молоко – на 9,2% (+2,36 грн), вершкове масло – на 12,3% (+5,64 грн), яйця – на 11,5% (+3,15 грн), курячу тушку – 26,9% (+15,06 грн). 

Уже роками в Україні спостерігається підвищення цін на продукти новорічного та різдвяного столу, тоді як у багатьох країнах світу в цей період практикують суттєві знижки не тільки на них, а й на інші товари.

Член Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Дмитро Соломчук зауважує, що зупинити зростання цін на соціально важливі продукти – це правильне рішення Уряду, що державне регулювання націнки потрібне. А зафіксувати цивілізовані правила для ринку необхідно відповідним законодавством.

Поділитися:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.