Хочете грибів? А лісовий квиток маєте?

Чи наші ліси так збідніли на гриби та ягоди, чи хтось докладає до їх вирощування працю й кошти? Ні одне, ні друге. Але платити за дари лісу доведеться.

І хоча начальник Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства Анатолій Дейнека наразі хоче, щоб за заготівлю плодів, ягід, грибів, лікарських трав, горіхів, ялинок, березового соку тощо платили тільки суб’єкти підприємницької діяльності, невідомо, чи не пошириться вимога купити лісовий квиток на кожного, хто захоче увійти в ліс. Така думка виникає тому, що ліс має бути доступним кожному для відпочинку. Тож чи етично обмежувати людині користування його дарами?

Анатолій Дейнека на засіданні постійної комісії з питань екології, природних ресурсів та рекреації наголосив, що кожен споживач для заготівлі у промислових масштабах дарів лісу повинен отримати лісовий квиток та внести рентну плату за спеціальне використання лісових ресурсів. Цей лісовий квиток (дозвіл) будуть видавати лісогосподарські підприємства. Ліміти споживання, сформовані на основі розрахунків Укрдержліспроєкту і на підставі матеріалів лісовпорядкування,  мала б затвердити обласна рада.

Кошти за дозвіл надійдуть рівними частинами у бюджет місцевої громади та на рахунок лісогосподарського підприємства, на території яких заготовляють велику кількість  другорядних лісових матеріалів.

Працівник лісового господарства запевняє, що не обмежуватимуть доступ на заготівлю окремим громадянам, котрі захочуть назбирати грибів, горіхів, трав чи ягід для власних потреб. А ось березовий сік та навіть одну ялиночку можна буде винести з лісу тільки тим, хто купить лісовий квиток.

Поділитися:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.