Чи можна поділити земельну ділянку?

Громадяни деколи мають намір поділити земельну ділянку, що є у їхній приватній власності. Тоді виникає ряд запитань про процедуру її поділу на частки.

Відповіді на ці запитання легко пошукати спільно з Ольгою Жилою – фахівчинею Миколаївського бюро правової допомоги Стрийського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги на Львівщині.

головний спеціаліст відділу безоплатної первинної правової допомоги Стрийського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги (БВПД) Ольга ЖИЛА

– Пані Ольго, скажіть, будь ласка, чи є передбачені умови, за яких може відбуватися поділ земельної ділянки на частки?

– Так, існує кілька випадків та умов, за яких можливий поділ земельних ділянок на частки. Вони є такими:

– бажання власника земельної ділянки її поділити;

– відчуження однієї або декількох частин земельної ділянки;

– розподіл землі в натурі у разі поділу між пайовими співвласниками ділянки;

– утворення після поділу кожної з новостворених частин земельної ділянки індивідуальною ділянкою;

–  непорушення межі ділянки після поділу.

– Куди потрібно звернутися для того, аби здійснити поділ земельної ділянки?

– Процедура поділу земельної ділянки складається із кількох етапів.

  1. Власникові земельної ділянки необхідно у нотаріуса засвідчити заяву встановленого зразка про згоду на поділ ділянки на частини. Звертаю увагу: якщо власників земельної ділянки декілька (земельна ділянка перебуває у спільній частковій власності між співвласниками), то в такому випадку укладається нотаріальний договір на поділ земельної ділянки між співвласниками.
  2. Далі слід звернутися до землевпорядної організації для розробки технічної документації, надавши такі документи:

– нотаріально засвідчену заяву на поділ земельної ділянки;

– засвідчену нотаріально копію правовстановлюючого документу на земельну ділянку. Це може бути, зокрема, державний акт на право власності на земельну ділянку, договір купівлі-продажу, договір дарування, свідоцтво на право власності на земельну ділянку;

– копії ідентифікаційних даних власника (паспорт, ідентифікаційний номер).

За умови надання цих документів землевпорядна організація укладає договір із власником земельної ділянки. І тоді уже проводить відповідні роботи з розробки технічної документації поділу земельної ділянки.

Зазначаю, що у випадку, якщо ділянка ділиться особливим чином, а не окремими рівними частинами, або на земельній ділянці є забудова, то в цьому випадку необхідна також кадастрова зйомка земельної ділянки.

  • Далі треба звернутися до територіального відділення Держгеокадастру для реєстрації новоутворених в результаті поділу земельних ділянок у Державному земельному кадастрі України. Наголошую, що кожній земельній ділянці, яка утворилася в результаті поділу, після такої реєстрації буде присвоєно кадастровий номер. Він буде зазначений у відповідному витягу з кадастру.
  • Останній етап – після отримання витягів з кадастру на земельні ділянки, які утворилися внаслідок поділу земельної ділянки, необхідно звернутися до центру надання адміністративних послуг, який, як правило, знаходиться у приміщенні місцевої ради, чи до нотаріуса задля реєстрації права власності на кожну новоутворену в результаті поділу земельну ділянку.

Ось такі етапи треба пройти власникові земельної ділянки з метою поділу її на частини.

***

До уваги читачів! Ми продовжимо співпрацю зі Стрийським місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги, надаючи консультації у сфері земельного законодавства. А наразі нагадуємо, що ця консультація надана у рамках проєкту «Програма «Прискорення приватних інвестицій у сільське господарство».

Разом з тим, інформуємо, що для отримання безоплатної правової допомоги звертайтесь у зручний для Вас спосіб:

– зателефонувавши:  067 16 77 144 (Стрийський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги);  

(068) 8181879  (Миколаївське бюро правової допомоги);

 0800 21 31 03 (гаряча лінія)

або

– надіславши запит в месенджер нашої фейсбук сторінки: https://www.facebook.com/Stryi.Legalaid.UA/;

– надіславши лист на одну з адрес електронної пошти: е-mail: stryy.lviv@legalaid.lviv.ua (Стрийський місцевий центр), mykolayiv@legalaid.lviv.ua (Миколаївське бюро);

або

– завітавши до бюро правової допомоги за адресою: м.Миколаїв Львівської області, вулиця Чайковського, 18.

Можете також скористатися довідково-інформаційною платформою правових консультацій «wikilegalaid»: https://wiki.legalaid.gov.ua/index.php

Поділитися:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.