Олексій Мельник: “Щоб вирощувати квіти, любити їх – замало”

Соціальна мережа Фейсбук посприяла зацікавитися квітникарством любителів та професіоналів із різних куточків України. А серед них – і жителя Сумщини Олексія Мельника, який у ФБ веде сторінку Сад Мельника Алексея. Він переконаний, що для того, щоб вирощувати квіти, любити їх замало…

Світлини його гладіолусів на продаж (а зараз саме пора придбати бульбоцибулини для висаджування навесні) привабили одразу ж, бо це – елегантна, вишукана квітка. Вона давно – на чільному місці серед моїх квіткових уподобань.

 І не єдиними гладіолусами переймається цей чоловік.  Але спочатку – знайомство з неординарною людиною, а вже потім – із її домашнім квітником.

– Квітникарем я ніяк не народився, початок цим заняттям для мене самого став несподіванкою,- не приховує  Олексій Мельник. – Хоча й сталося це доволі пізно – в 45 років, у пенсійному віці. Проживання в міській квартирі та зайнятість на роботі обмежують час спілкування з природою, хоча були походи по гриби, на рибалку, інше. А ось мій основний робочий час – це нетривале викладання у Сумському політехнічному інституті, потім – тренування (бойова підготовка) працівників міліції. До 35-річного віку брав участь у чемпіонатах України серед працівників міліції. Був заступником начальника міліцейського училища, дослужився до звання підполковника. Спортивні травми спонукали в 45 років вийти на пенсію. Ніколи не думав про якісь сад, город. А ось дружина, інженер-конструктор машинобудівного заводу, дуже хотіла мати хоча б шматочок ріллі. Тож купили старенький будиночок у селі за 30 кілометрів від міста. У цій садибі обробляємо десь 15 сотих землі. Дружина одразу ж насіяла квітів… Та під час зведення нового будинку я на них не зважав і в процесі роботи міг навіть потоптати, а взимку завалити місце з посадженими квітами будівельними матеріалами… Байдуже було доти, поки не побачив ірис. Серед усіх квітів ірис найбільше мені подобається. А маємо ще й різні сорти гладіолусів, лілійників, хост, гейхер, астильб, іншого – майже сотню видів рослин.

У садовому царстві Мельників протягом теплої пори не припиняється цвітіння. Старт задають крокуси, тюльпани, нарциси, інші цибулькові.  Далі – іриси. Їх у саду сумчан налічується понад 200 сортів. Збираючи колекцію улюбленої квітки, завжди додавали сорти, відзначені нагородою і розхвалені квітникарями світу. Ці квітучі рослини – різної висоти і термінів цвітіння. А яка краса – ліани!  Літньої пори ваблять зір цвітом клематиси, жимолості, кампсиси.  А після них милують очі та звеселяють серце лілейники – майже 60 сортів. Ні, не подумайте, що вони ростуть самі собою. Їм теж потрібні догляд, любов та повага… 

Дружина Олексія мала в колекції 15 сортів гладіолусів, коли господареві забажалось втрутитися в її господарство, щоб кожному присвоїти номер і за правилами не тільки вирощувати, а й зберігати взимку.  Мабуть, читав якісь неправильні інструкції, бо вся колекція …пропала, не зустрівши весни. Щоб провину згладити, придбав 130 сортів сортових гладіолусів і постійно придивляється до нових, щойно виведених українськими селекціонерами. Зараз Мельники вирощують найкрасивіші сорти цієї гордої і водночас ніжної рослини, в якої на одному стійкому стеблі є багато великих пишних квіток, що розпускаються одна за однією знизу вверх. Гладіолуси добре почуваються в сонячних безвітряних місцях, в багатому на поживу  ґрунті. Квітка примхлива, вибаглива, але докладені зусилля цього вартують!

Затінені місця заселили  хости, астильби та гейхери.  У спеку прохолоду створюють декоративні водойми. 

У цьому затишному мальовничому оазисі щасливо почувається не лише подружжя. Адже краси не сховаєш! Та й навіщо? Адже той, хто вирощує квіти, так само тепло, щиро й  безкорисливо ставиться до інших людей, наповнюючи їхні серця любов’ю…

Насправді квітникарство вимагає фізичних зусиль, а ще – неабияких розумових, бо для вирощування рослин, як, зрештою, і кущів, дерев, потрібні знання. Кожна рослина має свою агротехніку, її треба застосовувати грамотно. Сучасні засоби дозволяють поповнювати свої знання будь-де й негайно, однак і до колег варто прислухатися. Тому Мельники постійно беруть участь у всіх виставках квітів у своїй області. За рослинами та досвідом виїжджають до Києва, Харкова. Варто зазначити, що їхні квіти ростуть у відкритому ґрунті, а розсаду вирощують у теплиці та кількох парниках.  Посадковий матеріал садових рослин, рослин для штучних водоймищ тощо пропонують на продаж чи на обмін. А зимової пори, коли земля скута морозами і рослини відпочивають, Олексій Мельник заповнює світлинами квітів сайт, щоб кожна людина з добрим серцем могла милуватися красою та почерпнула корисні поради квітникаря, задала запитання і отримала на них відповідь, а також вибрала собі щось із пропозицій на продаж.

На запитання «Чи не секрет, скількох людей Ви зацікавили вирощувати красу і як педагог навчили це робити?» пан Олексій відповів чесно: «Та це неможливо порахувати. Скоріше всього… нікого». І додав: «Зустрічаю вже “готових” квітникарів, котрі сформувалися такими без моєї участі. Скажу лише, що хто не займався, того вже важко звернути на цей шлях. А от поради  даю всім і завжди, коли виникає потреба. Якщо відправляю рослини, пишу: “Якщо будуть проблеми, запитання, то звертайтеся будь-коли”.

(Усі світлини – з архіву Олексія Мельника).

Поділитися:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.