Ялинка після свят

Оскільки традиційно колядуємо до Стрітення Господнього (у 2023 році – ще 15 лютого, а надалі буде по-іншому: за новим календарем), то переважно до тієї пори наш простір прикрашають різдвяні атрибути.  І щороку задумуємося,  куди потім подіти ялинку.

Щоб більше  не боліло серце через те, що живу лісову красуню  зрубали, щоб помилуватися нею  під час свят, а після них  її доведеться викинути на смітник, більше не робіть цього. Хай живе деревце росте й очищає атмосферу.

А святкового настрою додасть штучна ялинка. Зараз таких у продажу є дуже багато, це – не дефіцит, як було років тридцять тому. Раніше ці штучні ялинки одразу можна було впізнати. Тепер вони виглядом  майже не відрізняються від живих. Вони навіть гарніші,  адже хвоя пишна, нерідко навіть притрушена снігом,  стовбур стрункий, гілки на кожному ярусі – однакової довжини. Та й не треба щороку купувати. Головне – вибрати найгарнішу з якісного матеріалу один раз, і десятки років серед святкових клопотів не шукатимете ялинку й не витрачатимете на неї  грошей.

Є й інший варіант зберегти живі ліси. Посадіть ялинку біля свого будинку й милуйтеся нею весь рік,  прибирайте ілюмінаціями та прикрасами на свята. А вона, тим часом, підростатиме й очищуватиме повітря, захищатиме від вітрів. Немає ділянки, бо живете в квартирі? То спробуйте поселити  ялиночку в горщику на холодному балконі й не забувайте доглядати так, як кімнатні квіти, і на час свят відповідно прикрашайте її.

Чи доречно говорити про це саме зараз, коли в Україні триває війна? Так, доречно, бо, попри війну, немало родин святкувало з ялинкою.

Бо ялинки, котрі нам відслужили, починаємо виносити з помешкань як непотріб. І саме зараз серце стискає жаль. Бо якось боляче від того, що життя ялинки перервано лише для того, щоб встановити її в помешканні і прикрасити лише на місяць-півтора, або лише на три тижні. Адже не всі тримають ялинку до Стрітення, бо в теплій кімнаті  хвоя може обсипатися швидше… І саме зараз  купити ялинку означає гарантію не забути до наступного року про шкоду від вирубування дерев.

Утилізація використаної ялинки – проблема не лише післясвяткова. Бо в одному з великих міст ще напередодні свят реалізатори  покинули непродані деревця, попередньо обливши їх дизельним паливом… Прикрий випадок, але був…

Переробки зазнає мало деревини, більшість дерев певний час, поки не приберуть територію, лежатиме на смітнику.

Власники приватних помешкань можуть використовувати ялинки на обігрів чи мульчування. Для цього стовбур і гілки подрібнюють. Але мульчувати ялинковою хвоєю і гілками можна лише для його підкислення.  У кислих грунтах ростуть красені-рододендрони, гортензії, азалії.

…Ми навчилися організовано й поодинці прибирати довкілля. Але  ще не вміємо не смітити. Ялинку можемо спалити як дрова для обігріву, а можемо покинути біля сміттєвих контейнерів, на віддаленому від населеного пункту узбіччі, у полі, де таким чином створюємо стихійні звалища і забруднюємо довкілля, атмосферу. У мирні часи в Києві комунальники збирали ялинки на утилізацію, працювали пункти прийому. В інших містах теж упорядковують переробку. Але досі багатьом містянам легше винести ялинку з квартири й покинути, ніж донести до відповідного пункту збору.

Який досвід післясвяткового впорядкування мають інші країни?

Переважно ялинки переводять на дрова в Швеції, Австрії, Великобританії. У Данії з такої деревини виготовляють меблі. У Франції компост або тріску використовують у міських парках. У США виготовляють папір, наповнювач для котячого туалету. Якщо ялинка чиста (не оброблена хімічними засобами), то її приймуть у зоопарк, де згодують козам, верблюдам. У деяким країнах дозволяють викинути подрібнену ялинку в контейнер для органічних відходів.  А ось покинути її будь-де не можна – за це передбачено штраф до 100 євро.

Поділитися:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.