Коронавірус випробовує людей на дисциплінованість

Услід за посадовцями Миколаївської міської ради на Львівщині, котрі через підтвердження коронавірусу в одного з працівників цього органу місцевого самоврядування розпочали працювати у віддаленому режимі, на самоізоляції опинився один із працівників райдержадміністрації.

А перший день липня розчарував підвищенням небезпеки в районі та селах двох об’єднаних територіальних громад.

Епідеміолог Марія Озірковська повідомляє у соцмережі: “Антирекорд-COVID-19 на Миколаївщині: за вчора додалося 44 хворих – 10 у м.Миколаїв, 7 – у с.Черниця, 6 – в с.Пісочна, 5 – в с.Держів, а загалом налічується більше 150. На жаль, 4 померло. І це – верхівка айсберга, бо при епідрозслідуваннях одного випадку часто виявляється, що в сім’ї хворієють чи хворіли дочка, син чи внук.

Більшість хворих – віком від 30 до 60 років, а також старші 60. Але є й діти.

У частини хворих – шлунково-кишкові розлади, дуже сильний головний біль. А віддалені наслідки хвороби ще не вивчені. Це особливо небезпечне захворювання, а не просто ГРЗ!

Хворіють працівники багатьох колективів – ФГ “Улар”, приватних підприємств, у тому числі – ресторану, лікарні, міської ради, відділення поштового зв’язку, міграційної служби, Водоканалу…

Набрид карантин? Набрид. Але лікарняне ліжко не є альтернативою!

Ось так правдиво Марія Озірковська описує ситуацію в районі. А більшість продовжує скаржитися на карантин. Більшість, поки біда далеко, ігнорує правилами життя в карантинних умовах і, можливо, навіть не знаючи про те, розносить заразу.

А, тим часом, «свіжі» показники захворюваності на коронавірус не дозволяють полегшити карантин, радше, навпаки – вимагають ще жорсткіших обмежень.

30 червня на засіданні обласної Комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій карантин продовжено до 7 липня.

Загалом в Україні ситуація тривожна: в 11 областях та місті Київ спаду захворюваності нема. І тягнеться ця проблема ще з весни. Згадаймо, як усе починалося.

12 березня 2020 року на карантин пішли учні, а також введено обмежувальні заходи для запобігання поширенню COVID 19. Закрито міжнародне авіасполучення та заборонено в’їзд в Україну іноземцям.

25 березня в Україні оголосили надзвичайну ситуацію, а до 24 квітня – карантин із зупинкою роботи метрополітену в Києві, Харкові, Дніпрі,міжміського та міжобласного транспортного сполучення, закладів торгівлі (крім продуктових магазинів, аптек, банків та автозаправок).

Від 2 квітня посилено карантинні обмеження і тому заборонено, хоча й із дотриманням соціальної дистанції, ходити вулицями групами більше двох осіб, бути в громадських місцях без масок чи респіраторів.

І знову – карантин продовжено. Спочатку – до 11 а потім – до 22 травня.

Адаптивний карантин до 22 червня запроваджено 20 травня з другим пом’якшенням карантинних заходів від 22 травня.

До 31 липня продовжено адаптивний карантин.

Комісія з протиепідеміологічних та надзвичайних ситуацій пропонує перевізникам додати потрібну кількість одиниць транспорту, щоби в автобусах у часи пік не було скупчення пасажирів.

Лікарняні ліжка в установах Львівщини заповнені хворими на коронавірус на майже 45%.

Однак, попри усвідомлення людьми загроз хвороби, далі є немало скептиків, котрі не уникають скупчення людей, не утримуються від поїздок громадським транспортом, хоча, як самі визнають, особливо важливої потреби в цьому не мають і у випадку неможливості дістатися із села до міста готової спокійно повертатися додому.

Зараз усім треба зосередитися на відповідальності за здоров’я своє та інших людей, на дисциплінованості, щоб подолати загрозу.

Поділитися:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.