Липки на Фільварку

Мрію засадити липами вільний простір в урочищі Фільварок рудниківчани виношували давно. Цього року і саджанці знайшлися, й потуг вистачило. Та ще й назвали довгі ряди посаджених дерев Алеєю захисників України.

Чому саме там і чому саме так назвали? У селі Рудники на Львівщині не забувають історії свого населеного пункту. Власне, ця історія навіває більше сумних спогадів, аніж радісних. Бо впродовж століть рудниківчани борються за волю. Особливо бентежать спогади про панів. Як доказ, збереглася алея лип в урочищі Фільварок. Там жив місцевий пан, котрий наказав слугам насадити лип обабіч дороги.

Ці липи вже старезні. Досі приваблюють бджіл, запрошують подорожнього відпочити в затінку густих крон. На місці панського маєтку господарював колгосп, а тепер селяни вирощують городину, картоплю, бо земельні ділянки надані їм для вирощування культур.

А нещодавно, в День озеленення,  коли в селі масово садили деревця, активісти різного віку ініціювали Алею захисників України, що простяглася від вулиці Кобаньки до цього Фільварку.

Чому так її назвали? Бо майже чотири десятки юнаків і чоловіків, жителів села, беруть участь в Операції Об’єднаних Сил (раніше – АТО) і захищають від російського агресора територіальну цілісність України. Тож на пам’ять і на знак вдячності хай зеленіють і цвітуть, хай духмяно пахнуть липки та запрошують бджіл прилітати по цілющий нектар…

Поділитися:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.