Перерахунок пенсій працюючим пенсіонерам

Порядок проведення перерахунку пенсій з 1 квітня особам, які продовжують працювати, встановлено частиною четвертою статті 42 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”.

Нагадаємо, що починаючи з квітня 2018 року органи Пенсійного фонду здійснюють такий перерахунок автоматично, без звернення пенсіонерів. 

Цьогоріч пенсії перерахують особам, які після призначення/попереднього перерахунку пенсії продовжували працювати і на 1 березня 2023 року набули 24 місяці страхового стажу. 

Право на перерахунок визначає, зокрема, і страховий стаж, набутий у січні – лютому 2023 року.

Слід зазначити, що перерахунок пенсійних виплат здійснюється за даними Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування (далі – Реєстр) на підставі поданих страхувальниками звітів про сплату єдиного внеску. З урахуванням того, що страхувальники подають звіти за І квартал 2023 року до Реєстру протягом 40 календарних днів після останнього дня звітного кварталу, тобто по 10 травня – автоматичний перерахунок працюючим пенсіонерам проводитиметься після надходження звітів страхувальників за І квартал, без додаткового звернення пенсіонерів.

  • Виплата перерахованих пенсій буде здійснюватись починаючи з червня поточного року, з доплатою за квітень та травень.

Зверніть увагу! Порядок проведення перерахунку пенсії без додаткового звернення працюючого пенсіонера затверджено постановою правління Пенсійного фонду України від 18.05.2018 № 10-1. 

Такий перерахунок проводиться з урахуванням набутого після призначення/попереднього перерахунку пенсії страхового стажу. Якщо пенсіонер набув не менше 24 місяці страхового стажу, та це доцільно, враховується і заробіток.

Сума, на яку збільшується пенсія, в кожного пенсіонера індивідуальна, оскільки залежить від того, який страховий стаж він має, та який заробіток одержував в період роботи.

Поділитися:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.