Хто шкодить трояндам – трипси?

Фото з відкритих джерел

Комахи трипси шкодять трояндам теплої пори.

Інколи троянда тільки-но починає розцвітати, як окремі пелюстки всередині жовкнуть і в’януть. Квітка ще довго намагається розвинутися, але щось не дає їй стати пишною красунею. Досвідчені квітникарі переконують, що не дощ їй зашкодив, а завелися трипси і з ними треба боротися.

Кажуть, що не всяка «хімія» допоможе визволити квітку від цих ненажер. Які ж вони, ці трипси? Трипси – це невеликі  жовто-коричневі комахи, що висмоктують із рослини клітковий сік із бутонів і розкритих квіток, листків.

Бруньки і квіти з квартирантом-трипсом погано розвиваються, виглядають неестетично, а на листках з’являються сухі плями. Особливо розкошують трипси в суху жарку погоду.

Як троянді позбутися непрошених гостей? Сама не впорається, потрібна допомога людини. Отож, важливо зрізати пошкоджені трипсами квіти, бутони, листки і спалити їх. Якщо ж пошкоджений весь кущ, то викинути красу жаль. Тоді треба кілька разів пововтузитися з обробітком «хімією» – щотижня або кожні 5 днів. 

Спочатку спробуйте обприскати настоєм із кропиви, деревію, чистотілу. Швидше подіють розчини хімічних засобів «актеллік», «актара», «конфідор». У соцмережах розхвалюють засоби «фіто-жукоїд», «тепекі» «вертімек», «престо турбо», «енжіо» «твікс», «каліпсо».  

Важливо впродовж теплого періоду періодично обробляти всі троянди. І вони милуватимуть красою, будуть здоровими.

Поділитися:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.