Не соромитися обстежитися

Чи уважно ставимося до свого здоров’я? Зазвичай хочемо спочатку впоратися зі справами, а візит до лікаря, особливо «жіночого», відкладаємо на потім, бо зараз нібито нема часу… Інколи це «потім» настає так пізно, що терпіти біль уже нема сил, а лікарі про діагноз говорять лише родичам пацієнта або ж називають його, делікатно витримавши паузу…
Щоб жінки були впевнені, що з їхнім здоров’ям усе гаразд або щоб не запустили хворобу, щороку в жовтні за рахунок бюджетних коштів їх готові обстежити медики Львівського регіонального онкологічного лікувально-діагностичного центру.
Але парадокс: днями в місті Миколаїв Львівської області на зустрічі з освітянами прямими текстом було сказано, що обладнання у Львові є найсучасніше, але простоює, бо жінки на обстеження не поспішають.
«Переконайся, що ти здорова» – саме під час флешмобу під такою назвою заохочували обстежитися безкоштовно заступник директора Львівського регіонального онкологічного лікувально-діагностичного центру Олег Дуда, завідувачка 2-го онкологічного відділення Світлана Струк, директор Львівського обласного Центру громадського здоров’я Мар’яна Служинська, інші.
Олег Дуда заінтригував тим, що в Україні налічується сім скринінгових центрів, і всі вони – на Львівщині. Той, що у Львові, теж проводить різноманітні акції для виявлення онкозахворювань жінок на ранніх стадіях. Обстежують жінок постійно не за великі гроші, а безкоштовно. А незабаром отримаємо відповідну апаратуру, що дозволить обстежувати й чоловіків.

Популяризуйте нашу акцію і самі обстежуйтеся, – додала Світлана Струк. – У 95% жінок, які не полінувалися звернутися в скринінгові центри, виявили рак на ранній стадії, і вони мають шанс одужати. Бо вчасна діагностика рятує життя.
Посприяти поїхати на обстеження у Львів організовано пообіцяв голова Миколаївської районної ради Тарас Зубрицький, а таку діяльність медиків визнали дуже важливою, бо хворобу треба попереджувати і подолати, ще й начальник відділу освіти Миколаївської райдержадміністрації Олег Лехович та представник Миколаївського районного сектору ГУ ДСНС України у Львівській області Володимир Томілов.
Здоровим бути модно. То чому майже кожній жінці непросто наважитись піти до лікаря, а ще важче – лікуватися? Та Ірина Хрущ намагалася переконати присутніх звертатися до медиків ще до того, як щось заболить, щоб не було запізно.

Поділитися:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.