Поділ земельної ділянки

Безоплатна Правова Допомога
Безоплатна Правова Допомога

Процес поділу земельної ділянки інколи створює труднощі для її власників. Пояснення теми – з Лілією Корінець Е-mail: mykolayiv@legalaid.lviv.ua  фахівчинею Миколаївського бюро правової допомоги Стрийського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги на Львівщині.

За словами Лілії Корінець, порядок поділу земельних ділянок регулює Земельний кодекс України, Закони України “Про землеустрій”, “Про Державний земельний кадастр”, “Про регулювання містобудівної діяльності”, “Про оренду земель”, Постанова Кабінету Міністрів України “Про затвердження порядку ведення державного земельного кадастру.” 

Перед тим, як розділити земельну ділянку, треба оформити на неї право власності (користування), одержати правовстановлюючий документ (державний акт, свідоцтво, договір оренди або інформаційна довідка з державного реєстру речових прав).

Поділ землі можна оформити шляхом розробки технічної документації із землеустрою.

 Крок 1: Оформлення підстави для розподілу землі.

 Такою підставою може бути:

 •        нотаріальна заява власника на розподіл земельної ділянки – якщо власник (або співвласники) бажають розділити одну земельну ділянку на кілька, не виділяючи своїх часток у натурі. При цьому частки співвласників пропорційно зберігаються в усіх новостворених ділянках;

•         договір про розподіл майна, складений у нотаріуса, – якщо співвласники (подружжя, родичі та ін.) добровільно хочуть виділити свої частки в натуру. Для його складання попередньо потрібно отримати Виписку з державного земельного кадастру (ДЗК, т.зв. “Витяг з ДЗК”);

•         рішення суду про поділ ділянки (майна), що має законну силу, і разом зі схемою розподілу землі, яка може бути попередньо складена судовим експертом;

•         рішення органів місцевого самоврядування або державної влади про розподіл землі, якщо земля знаходиться в оренді або постійному користуванні.

Маючи на руках підставу для розробки землевпорядної документації, зможете звернутися в землевпорядну організацію, що має в своєму штаті сертифікованих інженерів-землевпорядників та необхідне геодезичне обладнання (GPS-техніку і тахеометри), укласти договір на виконання робіт і замовити розробку технічної документації щодо поділу або об’єднання земельних ділянок.

Крок 2: Розробка та погодження технічної документації

Землевпорядна організація створює технічну документацію із землеустрою та цифровий обмінний XML-файл Ваших ділянок, після чого вносить їх  у національну кадастрову систему в територіальному органі Держгеокадастру.

 У складі документації будуть розроблені:

 •        план поділу земельних ділянок;

•         кадастрові плани нових ділянок;

•         акти прийому передачі межових знаків (які необхідно буде підписати із сусідами).

Процес підписання актів прийому-передачі межових знаків зазвичай відбувається спільно з винесенням меж земельної ділянки на місцевості (це коли геодезисти за допомогою спеціальних приладів визначають координати поворотних точок вашої ділянки і забивають в цих місцях “кілочки”).

 Для цього Вам необхідно повідомити сусідів:

•         фізичні особи сповіщають шляхом подачі оголошення в регіональну газету із зазначенням дати і часу проведення геодезичних робіт; дата винесення в оголошенні повинна бути вказана не раніше ніж за 5 робочих днів після виходу оголошення.

 •        юридичні особи – шляхом надсилання поштою рекомендованого листа з повідомленням.

Якщо Вашу ділянку поділено рішенням суду, в такому випадку не потрібно підписувати межі з сусідом, із яким Ви судилися.

А якщо користуєтеся ділянкою на правах оренди, то, крім підписання меж, необхідно узгодити технічну документацію з органом місцевого самоврядування або державної влади (для ділянок державної форми власності, які знаходяться в постійному користуванні).

 Крок 3: Реєстрація ділянок у кадастрі

Реєстрацію земельних ділянок проводить державний кадастровий реєстратор у територіальному управлінні Держгеокадастру. Для реєстрації необхідно подати йому оригінал технічної документації з диском, на якому записана скан-копія технічної документації в PDF-форматі та цифровий обмінний XML-файл.

 Документацію в Держгеокадастр можна подати лише шляхом звернення до “ЦНАП” – Центр надання адміністративних послуг. Більшість ЦНАПів розташовуються в спорудах районних державних адміністрацій, міських чи  сільських рад територіальних громад.

Подавати документацію на реєстрацію може тільки власник або особа за дорученням.

 Державну реєстрацію земельної ділянки проводять у 14-денний термін. Після цього розділені ділянки відобразяться на публічній кадастровій карті в інтернеті – map.land.gov.ua, а в ЦНАПі видадуть на руки оригінали виписок з державного земельного кадастру (так звані “Витяги з ДЗК”). Реєстрація безкоштовна.

 Технічні документації щодо ділянках, які знаходяться в оренді або в постійному користуванні, необхідно затверджувати в органах місцевого самоврядування або державної влади. Результатом такого затвердження буде рішення міської (селищної/сільської) ради або розпорядження відповідної державної адміністрації “Про затвердження технічної документації по розділу земельних ділянок”.

 Крок 4: Реєстрація прав у єдиному реєстрі речових прав на нерухоме майно та отримання правовстановлюючих документів на землю

Після отримання виписки з ДЗК (“Витяг з ДЗК”) необхідно внести інформацію про ваші права на ділянку до реєстру прав. Це Ви можете зробити у Державного реєстратора при центрах надання адміністративних послуг (ЦНАП), в БТІ або в нотаріуса.  Для реєстрації прав необхідно подати такий пакет документів:

 •        заяву про реєстрацію речового права на земельну ділянку;

•         копію паспорта та ідентифікаційного номера або реєстраційні документи юридичної особи;

•         квитанцію про сплату державного мита;

•         квитанцію про оплату за отримання виписки з Єдиного реєстру;

•         витяг з Державного земельного кадастру;

•         старий правовстановлюючий документ (держакт або свідоцтво);

•         оригінал і нотаріально завірену копію підстави для розподілу землі (заяву, договір, рішення);

•         рішення або розпорядження органу місцевого самоврядування або органу державної влади.

Державна реєстрація прав на земельну ділянку означає внесення даних до Єдиного державного реєстру речових прав на нерухоме майно та їх обмежень. Результатом буде отримання Виписки з Єдиного державного реєстру. На сьогоднішній день ці документи є аналогом державних актів на землю.

Юристи відділу «Миколаївське бюро правової допомоги» Стрийського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги працюють за адресою: вул.Чайковського, 18, м.Миколаїв, Львівська область, Україна, 81600.

Тел: (03241) 5-01-46;  +380688181879. Е-mail: mykolayiv@legalaid.lviv.ua      

Поділитися:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.