П’ємо воду з нітратами

Найбільший на Львівщині – у сім разів вищий від нормативного показник нітратів у питній воді в Миколаївському районі. Це підтверджують результати досліджень води, виконаних Львівським обласним лабораторним центром. Перевірено 2129 джерел децентралізованого водопостачання, а це – наразі лише 15,9 % загальної кількості індивідуальних криниць, громадських каптажів та колодязів.
Найбільш забруднена питна вода, в якій вміст нітратів перевищує норму в 2,1 – 7,1 раза, у селах Демня, Дроговиж, Гранки-Кути, Верин, Гірське, Більче, Раделичі, Тужанівці, Станківці.
Відхилення від 2,1 до 5,3 раза – в селах Воля Висоцька, Стронятин, Добросин, Нове Село, Бишків, В’язова, Мацошин, Зіболки, Артасів, Лавриків, Городжів, Кам’яна Гора, Добросин Жовківського району; від 2,1 до 5,9 – у селах Куровичі, Верхобуж, Заставне та В. Вільшаниця Золочівського району; від 2,1 до 6,1 – у селах Кротошино, Виннички, Лисиничі, Годовиця, Пікуловичі, Підсоснів, Миколаїв, Чижиків та Гамаліївка Пустомитівського району; від 2,4 – 3,6 – у селах Пристань, Заріка, Стремінь та Ульвівок Сокальського району.
Вживання такої води може стати причиною розвитку в дітей до трьох років водно-нітратної метгемоглобінемії. На щастя, від цього порятувати дитинку може мама, якщо годуватиме маля грудним молоком хоча б до року. Адже в грудному молоці є складники, що нейтралізують дію на дитячий організм нітратів. Чутливі до нітратів не лише малі діти, а й люди похилого віку, в яких діагностовано анемію. Від тривалого споживання забрудненої нітратами питної води може знизитися імунітет, а відтак – виникнути серцево-судинні , легеневі та шлунково-кишкові захворювання.
Щоби послабити негативний вплив нітратів на людський організм, медики радять вживати аскорбінову кислоту, ретинол (вітамін А, альфа-токоферол), вітамін Є, танін, цистеїн. Звісно, спочатку треба спочатку звернутися до лікаря, щоби призначив певні ліки для конкретної людини.
Ну, а порядок у колодязях і біля них – це перше завдання для сільських господарів, адже й від стану цих джерел постачання залежить якість питної води.

Поділитися:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.