У Рудниках і Гірському збирають по два врожаї

Улітку зібрали озимі пшеницю та ячмінь, а потім посіяли гречку. У ці дні на гречаному засіві жнивують. По 22 центнери з гектара гречки вже зібрали зі 120 гектарів площ. А ще треба зібрати культуру на 60 гектарах. «Це неймовірно!» – скаже скептик.

А працівники ФГ «Максимович» на рудницьких угіддях поекспериментували і нині задоволені результатом.

Є в Миколаївському районі на Львівщині ще й інші відчайдухи. Наприклад, як розповіла головний спеціаліст відділу агропромислового розвитку Миколаївської райдержадміністрації Світлана Кохан, єдине в районі господарство – ТзОВ «Біорена» – не перший рік вирощує цукровий буряк. Інші не ризикують, бо кажуть, що ця культура вимагає багато вкладень, та ще й нема куди подіти ці солодкі корені, бо припинили сезонне функціонування не лише всі бурякоприймальні пункти Львівської області, а й майже всі цукрові заводи. А ось власники «Біорени» (до слова, справжні німці, тобто громадяни Німеччини!) мають у штаті кмітливих працівників, котрі обдумали всі «за» і «проти» і порадили ризикнути. Цукровий буряк орендарі земельних паїв виростили на 268 гектарах, урожайність цього року – 710 центнерів із гектара.

Щоправда, місцеві жителі, особливо сіл Черниця та Пісочна, не підтримують транспортних вояжів сільськими дорогами величезного завантаженого транспорту із буряком, бо дороги – як крихітний кришталь, а машини – чи не ваговози! Можливо, потрібно шукати польові об’їзні шляхи. Однак, наразі проблемне питання зайшло у ступор. Бо, по перше, майже весь буряк із поля вивезли. А, по-друге, не лежатимуть ті купи посеред поля, то й вивозять. А про менші машини господарство подбати не може, бо транспорт не його, а належить цукрозаводу.

А в Гірському з року в рік займаються кількаразовим за рік вирощуванням ранніх овочів, зелені кропу, петрушки, салату. Та й картоплю тамтешні осібні господарі висаджують ранньою весною, тільки-но, як кажуть злізе сніг. Але мусять її попередньо проростити. Невеликі ділянки накривають агроволокном і мають молоду бульбу навіть наприкінці травня. Ну, а потім вирощують на цих наділах кукурудзу, огірки, кабачки чи цибулю. Та й, якби не важливість сівозміни, то ще один врожай картоплі відтоді до осені можна виростити…

У селах дозбирують сою, капусту, кукурудзу, гречку та засівають угіддя озиминою. Сільгосппідприємствам належить впоратися із цим ще на 30% передбачуваних площ. Загалом зараз, після засушливого початку осені, умови сприятливі, тож селяни з надією на хліб засівають зернинки у благодатну землицю.

Поділитися:

1 коментар до “У Рудниках і Гірському збирають по два врожаї

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.