Грошові виплати за особливі заслуги перед Україною

Громадянам із числа осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною і брали безпосередню участь у захисті суверенітету і територіальної цілісності України, та членам сімей загиблих(померлих) громадян передбачено встановлення щомісячної грошової виплати, яким починаючи з 2014 року:

– присвоєно звання Героя України з врученням ордена “ Золота Зірка” – 3 розміри мінімальної заробітної плати або 20100 грн на 1 січня календарного року (із розрахунку на місяць);

– нагороджено орденом Богдана Хмельницького трьох ступенів – 2 розміри мінімальної заробітної плати або 13400 грн на 1 січня календарного року (із розрахунку на місяць).;

– орденом “За мужність” трьох ступенів – 1 розмір мінімальної заробітної плати або 6700 грн на 1 січня календарного року (із розрахунку на місяць).;

– орденом княгині Ольги трьох ступенів – 1 розмір мінімальної заробітної плати або 6700 грн на 1 січня календарного року (із розрахунку на місяць).

– членам сімей загиблих(померлих) громадян, з числа зазначених вище осіб, у розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня календарного року (із розрахунку на місяць). Виплата встановлюється в розмірі мінімальної заробітної плати на всіх членів сім’ї та ділиться між ними

порівну.

Відділ обслуговування громадян №17 (сервіcний центр) Головного управління  Пенсійного фонду України у Львівській області інформує, що виплати передбачені Постановою №79 “Деякі питання призначення і виплати щомісячної грошової виплати деяким категоріям громадян з числа осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною і брали безпосередню участь у захисті суверенітету та територіальної цілісності України, та членам сімей загиблих (померлих) громадян з числа осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною”, яку уряд ухвалив 20 січня 2023 року.

 Особам, які мають право на призначення щомісячної грошової виплати з 01.01.2023 та звернулися за її призначенням до 01.07.2023, така виплата буде встановлена з 01.01.2023.

Особам, в матеріалах пенсійних справ яких наявні документи, що визначають право на виплату щомісячної грошової виплати, перерахунок буде проведено без звернення людини з 01.01.2023.

Щомісячна грошова виплата призначається незалежно від того, чи перебуває заявник на обліку в органах Пенсійного фонду України як одержувач пенсії(щомісячного довічного грошового утримання).

Щомісячна грошова виплата встановлюється без урахування розміру призначеної пенсії/щомісячного довічного грошового утримання, в тому числі понад максимально встановлений розмір пенсії. Тобто, встановлений особі розмір пенсії обмежується 10 прожитковими мінімумами для осіб, які втратили працездатність, без урахування щомісячної грошової виплати.

Особи, які одночасно мають право на отримання щомісячної грошової виплати та пенсії відповідно до Закону України “Про пенсії за особливі заслуги перед Україною” чи на підвищення та/або надбавки до пенсії або щомісячного довічного грошового утримання відповідно до Законів України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”, “Про жертви нацистських переслідувань”, такі виплати проводяться за їх вибором за однією з підстав.

Особам, які перебувають на повному державному утриманні у відповідній установі(відповідному закладі), щомісячна грошова виплата виплачується у повному розмірі.

Поділитися:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.