Законопроект про «євробляхи» розглянули

Верховна Рада України 12 вересня розглянула проект закону №1030 “Про внесення змін у деякі законодавчі акти України про відстрочення застосування штрафних санкцій за порушення порядку ввезення транспортних засобів на митну територію України”. Він відомий у народі як закон про «євробляхи», стосується розмитнення автомашин із європейськими номерами, що знаходяться на території України.
Проект закону в першому читанні підтримали 276 депутатів. Потім за цей законопроект у цілому проголосували 242 народні обранці.
Основна «фішка» цього законопроекту, на яку очікували багато українців, – це відтермінування на три місяці штрафів на користування такими автомашинами в Україні. Тепер власники “євроблях” можуть їздити ними три місяці без ризику бути оштрафованими до 20 листопада 2019 року.
А що буде потім, наразі невідомо. Але представник президента у Верховній Раді Руслан Стефанчук повідомив, що це відтермінування штрафів – останнє, бо депутати більше не будуть продовжувати відтермінування обов’язку розмитнення таких автомашин.
До слова, під час різноманітних акцій привернення уваги до проблеми ішлося не стільки про певні періоди для розмитнення автомашин із Європи, як про зменшення розміру платежів. Наразі про це депутати не говорять. Можливо, зважають на те, що хочуть зібрати очікувані кошти у бюджети 2019 року, адже рік тому мали надію на їх надходження. І цілком можливо, що тому й не вперше цього року відтерміновують обмеження періоду розмитнення та введення штрафу. І немалого штрафу – якщо дозволений період перевищено більш, ніж на 30 діб, то 170 тисяч гривень. Або ж конфіскації таких автомашин.
Крім цього, співголова депутатської групи «За майбутнє», народний депутат Тарас Батенко зазначив, що група виступає за зняття «загороджувальних бар’єрів, які стоять на шляху наповнення ринку сучасними автомобілями. І тому вже зареєструвала відповідні законопроекти, що передбачають зняття вимоги про відповідність нормам «Євро» для вживаних легкових авто та застосування тільки для нових, а також скасування акцизу на ввезення транспортних засобів та кузовів до них. Бо ухвалення цих законопроектів дасть змогу перейти до цивілізованого ринку вживаних автомобілів в Україні, сприятиме поповненню автопарку більш сучасними транспортними засобами, збільшенню надходжень від митних платежів до бюджету».
До слова, Закон про відтермінування штрафів за керування автомобілями на номерах європейського зразка хотіли ввести 22 травня, потім депутати схвалили відтермінування ще на три місяці – до 22 серпня, а 12 вересня – до 20 листопада 2019 року.

Поділитися:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.