Запізнилися з оплатою за комуналку? То буде пеня

Розсудливі власники житла вважають за краще розрахуватися із постачальниками комунальних послуг, бо від боргу нікуди подітися. Рано чи пізно, але платити доведеться.
Загалом заборгованість населення по сплаті за житлово-комунальні послуги на кінець квітня 2019 року склала 63,5 мільярда гривень. Це – на 5,7 мільярда гривень менше, ніж на кінець березня. Але однаково борг – це борг.
Із введенням 1 травня в дію Закону України «Про житлово-комунальні послуги» до заборгованої суми долучать ще й пеню.
Тому будьте готові отримати квитанції із вказаною пенею вже в червні. Але аж після укладення договору із постачальником тієї чи іншої послуги.
У цьому договорі має бути вказано розмір пені. Він не може бути вищим 0,01% суми боргу за кожен день прострочення, а загальна сума пені – не вищою 100% загальної суми боргу. Згідно з роз’ясненням Міністерства регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ, «пеня за несвоєчасне здійснення платежів за комунальні послуги може нараховуватися на ту суму заборгованості, що утворюється з моменту укладення відповідного договору про надання комунальних послуг». Тобто пеню нараховуватимуть від першого робочого дня за днем граничного терміну внесення плати. Наприклад, якщо останній день сплати – 20 число, то з 21-го, якщо цей день не вихідний, буде пеня.
Наразі пеня за несвоєчасне здійснення платежів за житлово-комунальні послуги не нараховується. Співвласники багатоквартирних будинків зобов’язані укласти договори з постачальниками комунальних послуг не пізніше, ніж протягом одного року з дня введення в дію цього закону, тобто, до 1 травня 2020 року. Бо, згідно з новим законом, надання житлово-комунальних послуг здійснюється виключно на договірних засадах.
Пеня не нараховується за умови наявності заборгованості держави за надані населенню пільги та житлові субсидії та (або) наявності у споживача підтвердженої заборгованості з оплати праці.
А ще до 1 травня 2020 року співвласники багатоквартирних будинків зобов’язані прийняти рішення про модель організації договірних відносин з виконавцями комунальних послуг (крім послуг з постачання електричної енергії та природного газу) щодо кожного виду комунальної послуги. А виконавці комунальних послуг — укласти із такими співвласниками договори про надання відповідних комунальних послуг.

Поділитися:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.