Картопля зародила, але зібрати не дають дощі

Затяжні дощі у вересні – не новина, хоча на Галичині довший час осінь характеризувалася «бабиним  літом». Але цього року майже безперервні дощі й похолодання, раніше названі сльотою,  змінили плани сільгоспвиробників і щодо збору «другого хліба», і щодо закладання основи для врожаю «першого» – зернових.

На полях мокро, техніка не заїде. А спроба непокори погоді одних господарів закінчилася тим, що картоплекопальний комбайн довелося витягувати з багнюки, в якій опинилася незібрана картопля, трактором… Почали копати картоплю вручну – мотикою. Довго, важко, та ще й грунт прилип до бульбин, що не стрясти його, хіба відмити… Уявляєте, як це  – купати й просушувати тонни бульби?

Вже пора сіяти озимі зернові. Але поле не підготовлене, бо транспорт грузне. Крім цього, перезволожений грунт може спровокувати грибкові хвороби сходів. Теж ні сюди, і ні туди.

Синоптики повідомляли про таку дощову осінь ще навесні. Але копати картоплю наприкінці серпня багато селян не наважувалися, бо стебла були зелені,  шкірка бульбин  лущилася. Тож чекали на дозрівання культури.

А наразі щодня ллють дощі. Від 5 до 12 жовтня передбачають припинення опадів.

 Чи просохне грунт, чи заїде техніка в поле – наразі невідомо. Важливо спробувати зібрати врожай хоча би вручну.

Поділитися:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.