Марія на Ясній горі

Прикарпатське містечко Гошів давно відоме Ясною горою, бо там давно з’явилася Божа Матір, і випросити Божу благодать через молитви до Пречистої прочани їдуть з усіх усюд.
…Недільний ранок. Прохолода, свіжість, прозорість цілющого повітря. Саме за цим їдуть у Карпати туристи, саме там проводять відпустку, і не лише українці. Горянам неначе й байдуже, бо вони мають екологічно чисте повітря, воду та їжу щодня. І навіть не задумуються над тим, що Господь наділив їх такими життєдайними дарами. Але вони ревно дотримуються прадідівської недільної та святкової традиції – подякувати Творцеві за все в церкві на Богослужінні. Бо пам’ятають заповідь: «День святий святкувати».
Отож, не дивно, що на Ясну гору поспішають звідусіль. І місцевих людей тут багато, і прибулих навіть із-за меж Прикарпаття. Тут вони – спільнота однодумців, бо свято вірять у Божу присутність, бо знають, що «Бог усе створив і всім управляє».
Не сучасною дорогою на Ясну гору йдемо, а попід віття віковічних буків – вузенькою кам’янистою стежечкою, знайомою здавна. Бо раніше іншого способу дістатися до святині не було, а тільки пішки. Обіч – Хресна Дорога Господа нашого Ісуса Христа. А онде перегородило рух дерево – лежить собі, мабуть, буря його звалила. Це – символічний знак для нас, бо за ним просить милостиню жінка з дитятком. Треба зупинитися.
А Богородиця, тим часом, попри джерела з водичкою та торговців скеровує у храм, де вона благословляє кожного з копії чудотворної ікони. Про цю ікону розповідають з давніх давен, про чуда оздоровлення важкохворих і калік, що сталися за посередництвом Пречистої Діви за молитвами віруючих.
В одному із джерел читаємо: «28 серпня 2009 року, на свято Успіння Пресвятої Богородиці, з благословення Папи Римського Бенедикта ХVІ відбулася урочиста коронація образу Гошівської Божої Матері. Того ж року Марійський духовний центр у Гошеві був поєднаний зв’язком духовного споріднення з папською Базилікою Санта Марія Маджоре в Римі. Тому тут, в українському монастирі, можна отримати ті самі відпусти, що і в римській Базиліці Святої Марії Великої. День 5 серпня проголошено святом Гошівської ікони Божої Матері, це празник під час якого уділюється відпуст. У 2009 році на Ясній горі була освячена велика новозбудована ротонда для проведення відпустових богослужінь на Марійській площі. Над входом до ротонди встановлене іконне зображення Гошівської Богородиці. У Гошівському монастирі можна поклонитися також ще одній великій святині – тут зберігається частинка Животворящого Хреста Господнього, який у дар обителі передав Апостольський Престол. Реліквія зберігається в каплиці Гробу Господнього – одній зі стацій Хресної дороги.
Свято-Преображенський, або як його називають у народі, Спасівський монастир у с. Гошеві виник на початку ХVІ ст., у неспокійні часи кривавих нападів на українські землі турків і татар. Через набіги та руйнування монахам доводилося кілька разів міняти місце свого проживання, і востаннє монастир було перенесено з урочища Чорний Ділок, розташованого біля підніжжя гори, на самий її вершечок, де він існує й до сьогодні».
…Не шкодуймо ані часу, ані сил для того, щоб побувати в Гошеві, на Ясній горі, бо там чекає нашої молитви до Всевишнього Мати Господа нашого Ісуса Христа й наша небесна Ненька.

Поділитися:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.