Менструації: від надмірних до мізерних

Якщо почуваєтеся недобре, не відкладайте візиту до лікаря, – радить кандидат медичних наук, лікар акушер-гінеколог вищої кваліфікаційної категорії Ігор Михайлович Федорощак. – Бо інколи з малої дрібниці виникає велика проблема, навіщо вона вам?

Якщо просто чекати закінчення менструації, що проходить неврівноважено, то терпіти біль і традиційний у цьому стані дискомфорт жінці доводиться знову й знову. Самі собою зміни на краще не настануть. Потрібні звернення до лікаря – хоча б на консультацію.

– Порушення менструації (за сучасною термінологією, це – аномальні маткові кровотечі), – каже Ігор Федорощак, – можуть бути внаслідок численних гінекологічних захворювань органічної природи чи функціональних. Захворювання органічної природи – це доброякісні, а саме: фібріміома матки, поліп ендометрію, гіперплазія ендометрію, ендометріоз, киста яйника, ерозія шийки матки, а також злоякісні, як-ось: рак будь-якої локалізації в жіночих статевих органах. Функціональні захворювання – це різні гормональні порушення, в тому числі – навіть в інших ендокринних органах жіночого організму, наприклад, у щитовидній залозі.

Лікар наголошує ще й на тому, що нерідко жінки легковажать мізерними менструаціями. А вони аж до відсутності характерних виділень також можуть бути ознакою фізіологічних процесів в організмі жінки, таких, як період статевого дозрівання, вагітності, годування грудьми, пременопаузи, а також – ознакою певних розладів: передчасного виснаження яйників (передчасний клімакс), полікістозу яйників, кист яйників.

Окрім того, слід окремо виділити міжменструальні кровотечі, які найчастіше спричинені певними гормональними порушеннями.

Чи правильно буде навіть не задумуватися над певними змінами? Очевидно, ні. Бо кожне захворювання легше попередити, ніж лікувати, а якщо ж таки доведеться лікувати, то на перших стадіях це буде набагато простіше, легше, швидше.

Нерідко симптоми подібні, тож можуть бути притаманні багатьом захворюванням. Тому, щоб з’ясувати, що саме спричинило ту чи іншу проблему, ми маємо в своєму арсеналі сучасні апарати ультразвукової діагностики (УЗД), кольпоскопію (можемо виявити органічну патологію), безліч надпотужних лабораторій, щоб визначити різноманітні гормональні розлади.

Раджу задуматися, що час не завжди на нашому боці, особливо, коли проблема спричинена онкологічним фактором. Тому ніколи не зволікайте зі звертанням до лікаря і не легковажте лікуванням. Бо своєчасний початок терапії може від вашої проблеми вас назавжди звільнити. Будьмо здорові!

лікар акушер-гінеколог вищої кваліфікаційної категорії, кандидат медичних наук Ігор Михайлович Федорощак
Поділитися:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.