По субсидію звертайтеся в Пенсійний фонд

З  1 грудня 2022 року  повноваження щодо призначення та виплати житлових субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг передаються Пенсійному фонду України (відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 16.09.2022  № 1041  “Деякі питання надання житлових субсидій  та пільг на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу Пенсійним фондом України”).

Про це повідомляє відділ обслуговування громадян №17 (сервісний центр) Головного управління Пенсійного фонду України у Львівській області.

* Виплату призначених органами соціального захисту населення житлових субсидій та пільг Пенсійний фонд України вже розпочав – від 1 жовтня.

* З 1 грудня 2022 року заяви для призначення субсидій прийматимуть органи Пенсійного фонду України, які працюють за принципом екстериторіальності, в тому числі у разі надіслання їх поштою або в електронній формі (через вебпортал електронних послуг  Пенсійного фонду України, мобільний додаток Пенсійного фонду України, засобами Порталу Дія) незалежно від місця проживання.

Також заяви з необхідними документами для призначення субсидій  прийматимуть у сільських, селищних, міських радах територіальної громади або військової адміністрації та ЦНАПах за зареєстрованим/задекларованим місцем проживання ( орендарі, внутрішньо переміщені особи – за фактичним  місцем проживання).

Звернутися за призначенням житлової субсидії може не лише власник або співвласник квартири.

Житлова субсидія призначається одному із членів домогосподарства:   

-які зареєстровані в житловому приміщенні (будинку);   

– які не зареєстровані в житловому приміщенні (будинку), але фактично проживають у ньому на підставі договору наймання (оренди) житла (далі – орендарі), за рішенням суду, або індивідуальним забудовникам, будинки яких не прийняті в експлуатацію, у разі, коли їм нараховується плата за житлово-комунальні послуги;- які не зареєстровані в житловому приміщенні (будинку), але фактично проживають у ньому без укладеного договору наймання (оренди) житла, у разі, коли вони є внутрішньо переміщеними особами.

Розмір житлової субсидії розраховується індивідуально для кожного домогосподарства, виходячи  із кількості членів домогосподарства, розмірів середньомісячного доходу членів домогосодарства, площі житла та соціальних норм.

Так само і розмір пільги залежить від соціальних норм та в деяких випадках – від середньомісячного доходу.

Окремої категорії субсидії для внутрішньо переміщених осіб (ВПО) немає, але всі діючі субсидії, крім тих, у кого відбулися зміни у складі домогосподарства або інші зміни, які впливають на право отримання житлової субсидії, будуть продовжені автоматично.

Зважаючи на переміщення людей в нашій країні, відтепер не враховується до середньомісячного сукупного доходу громадянам при розрахунку житлової субсидії:

– допомога на проживання внутрішньо переміщеним особам;

– компенсація для покриття понесених витрат, пов’язаних з розміщенням в своєму житловому приміщенні внутрішньо переміщених осіб за програмою «Прихисток».

Також поширено порядок розрахунку житлової субсидії на оплату електроенергії домогосподарствам, які внаслідок збройної агресії російської федерації проти України залишилися без централізованого постачання теплової енергії та/або постачання природного газу і використовують побутові електроприлади для обігріву житлових приміщень, на всі території, які розташовані в районі проведення бойових дій або які перебувають у тимчасовій окупації.

Крім того, переглянуті критерії надання житлових субсидій особам, яким надається допомога по частковому безробіттю, а також людям, які втратили роботу в період воєнного стану, передбачивши можливість призначення субсидії з урахуванням фактично отриманих доходів у розмірі допомоги по безробіттю.

Також передбачено надання права на отримання житлової субсидії особам, які:

* мають у власності декілька житлових приміщень або будинків, право власності на які набуто шляхом успадкування;

* належать до складу домогосподарства і перебувають за кордоном у період дії воєнного стану;

* мають заборгованість з оплати житлово-комунальних послуг, яка утворилась в період дії воєнного стану.

Усі зазначені зміни дозволять забезпечити вчасність та ефективність надання житлових субсидій, що особливо актуально в умовах опалювального сезону.

Упродовж жовтня-листопада поточного року працівники органів соціального захисту проведуть масовий автоматичний перерахунок субсидій на опалювальний період. Після цього, упродовж грудня 2022 року – березня 2023 року, всі особові справи про одержувачів житлових субсидій передадуть органам Пенсійного фонду України.

Поділитися:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.