Самшитова вогнівка

Агресивна комаха під такою назвою спроможна з’їсти листя з усього куща самшиту лише за тиждень, залишивши лише скручену світло-коричневу сіточку. Немало людей вважає, що так на кущ взимку вплинув сильний мороз. Але самшит морозу не боїться. Його пошкоджує вогнівка.

Вона прибула в наші краї зі Сходу: Китаю, Індії, Японії, Кореї, Далекого Сходу Росії.  Від 2016 року масово поширюється на Закарпатті та ще й мігрує всією Україною, а поширенню самшитової вогнівки сприяють зміни температури та малосніжжя.   

Спостереження підтверджують, що лише два десятки гусениць самшитової вогнівки за дві години з’їдають аж три літри листя самшиту! Знищивши листя на самшиті, вогнівка суне поживитися листям клена, ясена, таким чином завдаючи шкоди всьому гаю чи лісу.

Проти вогнівки застосовують хімічні засоби «Актелік», «Карате», «Децис». А найефективніше діє «Карбофос», хоча від нього гинуть бджоли, тому не можна використовувати «Карбофос» біля пасік.

Обприскують кущі засобами хімічного захисту в момент появи вогнівки та вдруге – через  10-14 днів.

Захистивши кущі від комахи-агресора, надайте їм гарну форму, підстригши гілки.

Загалом самшит зовсім невибагливий. Легко розмножується вкоріненням гілок, він – вічнозелений (листя на зиму не скидає), навесні милує ніжно-білими маленькими квітками.

Годиться для огорожі та ландшафтного дизайну. У народі має назви друшпан, букшпан.

Поділитися:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.