Створити трояндовий рай посильно кожному

Ці квіти дуже гарні. Інколи непросто розмножити. Але вони непримхливі, якщо вже прижилися. Люблю їх за величезну кількість сортів, за ніжність квіток. І навіть за ті колючки, що ще жодного разу не пощадили моїх рук.

Якщо кущ хочете посадити, то вибирайте просторе сонячне місце, щоб мав де розгулятися вітер, бо він здуватиме шкідників, обсушуватиме рослинку, оберігаючи від грибкових хвороб. Якщо ж уже росте, то треба постійно дбати про його здоров’я. На зиму, якщо нема сильних морозів, насипте під кущ горбик піску. А перед тріскучими морозами не зашкодить вкрити всю рослину. Найбільше троянда, як інші рослини, кущі, дерева, страждає під час відлиг, коли вдень тепло, топиться сніг, а вночі – морозяно і лід сковує все навкруги. У теплу пору пильнуйте, чи не чорніє листя, чи не всихає, чи на молоденьких гілочках із бутонами не поселилися шкідники. Підживляйте троянду, поливайте, і вона віддячить рясним цвітом.

Так, знаю із власного досвіду, що дуже хочеться мати багато-багато троянд. Хоча вони не настільки дорогі, як, наприклад, гортензія, азалія, рододендрон, однак, і не з дешевих.

Можна спробувати вкоренити троянду самостійно. Найбільше гарантії можна отримати при вкоріненні троянди, що росте у відкритому ґрунті, бо тепличні нерідко дуже примхливі. Досвідчені квітникарочки радять скористатися спеціальним порошком для вкорінення, він сприяє утворенню міцної кореневої системи. Але потрібне тривале терпіння. Від щеплення до розвитку куща з квіткою може пройти рік!

Найбільш результативно вкоренити трояндову гілку можна так:

Вибрати середню частину стебла з п’ятьма парами бруньок, верх зрізати під прямим кутом, низ – під кутом 45 градусів та зняти кору на 2-3 сантиметри з нижньої частини, оминаючи брунькові пазухи. Нижні три пари листків обріжте зовсім, гілку під кутом заглиблюйте в грунт у затінку, а верхні дві пари листя обріжте наполовину, потім полийте, накрийте пляшкою із зрізаним дном, щоб створити тепличні умови. Надалі поливайте. Якщо нащепити троянду зараз, то відкрутити корок у пляшці можна аж у травні наступного року, а десь у червні спробуйте провітрювати рослину, знявши пляшку зовсім. Можливо, коренева систему утворилася. Але не розсувайте з цікавості землю, щоб рослину не пошкодити. Продовжуйте поливати молоду троянду. Вона зацвіте, але для того, щоб зміцніла, бутони першого року цвітіння краще зрізати.

Таку ж процедуру можна виконати так само з використанням прозорих пластикових півлітрових стаканчиків. У них наберіть грунту, туди посадіть троянди, накрийте, поливайте. Усе так само. Але набагато цікавіше, бо спостерігатимете за ростом корінчиків. Адже стаканчики прозорі. Не відкривайте завчасу, бо наявність молодого листя не означає, що одночасно виросло коріння. А без коріння троянда пропаде.

Спробуйте, це не важко, єдине непросто – це приборкати бажання відкрити троянду завчасу.

Поділитися:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.