Суперники в шахах брат і сестра мріють про власну академію

У райцентрі Миколаїв на Львівщині у школі першого ступеня закінчили навчальний рік Семенко, вже другокласник, та Софійка – вже третьокласниця, Велички. З-поміж іншої дітвори їх виокремлює захоплення від трирічного віку шахами, що вже переросло в серйозне заняття.
А днями, Семенко і Софійка, приємно здивувавши багатьох, успішно виступили на Чемпіонаті України із шахів серед наймолодших, що протягом першої декади червня відбувся в Одесі.

Софійка, володарка срібної медалі серед учасників віком до 8 років, представлятиме Україну на Чемпіонаті Світу в Китаї, а Семенко в Одесі став першорозрядником.
…Ми познайомилися в їхньому ошатному будинку наприкінці минулого року й одразу ж безперешкодно знайшли спільну мову. Попри бездоганність поведінки малюків, мама Марія раз-по-раз ненав’язливо зауважує діточкам про чемність… А вони, як пташенята, щебечуть і щебечуть…
-Мені шахи не подобаються, а дуже подобаються! – аж підстрибує Софійка.
-А я хочу збудувати в Миколаєві шахову академію! І колись напишу книжку про свої партії! – додає Семенко. – Ми з сестрою вже заробили перші гроші, не витрачаємо їх, а складаємо на будівництво.
-Так, так, Семенко навіть місця для споруди вподобав – у парку 400-річчя Миколаєва, – усміхається мама і звертається до сина: – Навчатимеш дітей безкоштовно?
-За 50 гривень на місяць. Бо ще й хату треба збудувати… – усерйоз відповідає хлопець і замислюється…
А мама юних шахматистів додає, що спочатку Семенко мріяв про нові гарні шахи, потім придумав грандіозний проект – академію. Кошти для його мрій, як продовжує мама, накопичує вся родина.
-Ми збудуємо академію разом із мамою, татом, бабусею, дідусем, – уконкретнює Софійка.
Брат і сестра Велички брали участь у багатьох змаганнях, турнірах, навіть на міжнародних побували. Мають багато нагород за особисті та командні досягнення. Але найголовніше те, що Третій розряд їм присвоєно на перших змаганнях!
А ось днями так вправно повели гру в Одесі! Тепер, як зізнаються, намагаються стати такими, як Роберт Джеймс «Боббі» Фішер – видатний американський шахіст, 8-разовий чемпіон США, одинадцятий чемпіон світу, та Хосе Рауль Капабланка і Граупера – кубинець, чемпіон світу з шахів 1921-1927 років. Вершина не з легких. Але хіба таким наполегливим романтикам недоступна?
Семенко і Софійка – талановиті спортсмени, адже зростають у родині шанувальників шахів. З малих літ бачили, як грають мама, бабуся, дідусь, та й батько знає цю гру. Навчала дітей уся родина, тепер уболіває за них і всіляко підтримує, навіть на змагання супроводжує.
…А, може, й справді ці діти колись стануть чемпіонами світу, як Фішер і Капабланка?

Поділитися:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.