У публічних місцях спілкуватимемось лише українською

15 травня Президент України підписав Закон про мову, що відповідає міжнародним стандартам. Він набуває чинності через два місяці. Це означає, що в Україні державна мова – українська, вона захищена відповідним Законом.
Як реагує на це громадянська спільнота?
Більшість респондентів почувається піднесено, бо вважає, що мова спілкування визначає приналежність людини до тієї чи іншої нації, а, так би мовити, узаконення мови, та ще й аж на 28-ому році Незалежності України, – це неабиякий здобуток нації, котра законотворців обирає під час демократичного процесу волевиявлення.
Попри це, є й інші опитувані, котрі приїхали в Україну на проживання з інших країн або ж виросли в іншомовному середовищі, в якому рідною спілкуватися всюди їм комфортно. Тепер у приватному житті мовне питання не загострюватиметься, а в публічних сферах доведеться розмовляти державною мовою – українською.
Тому, панове, доведеться вдосконалюватися, тобто вивчати українську мову, щоби поза домом не мати труднощів у порозумінні з іншими людьми. На пристосування до норм мовного закону маємо 5 років.
На першому етапі, тобто з січня 2020-го року, виключно державною мовою повинна бути реклама. Винятки – реклама у виданнях чи компаніях, які працюють мовами європейського союзу. На другому етапі, за рік, на українську мову перейдуть колективи медиків, державних службовців та органів місцевого самоврядування. У культурі, кіно та сфері обслуговування, на веб-сайтах, в інтернет-магазинах винятково державна мова буде через 2 роки. Лише за згодою сторін з вами можуть спілкуватися іншою. У липні 2024-го діятиме норма про 90% української мови на радіо та телебаченні. За порушення норм закону можна «влетіти» у штраф від 3 тисяч 400 до 8 тисяч 500 гривень.

Поділитися:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.