Чому пенсія підвищується від січня, кому перерахують та про інше

Мінімальна зарплата в Україні від 1 січня 2021 року вища на 20% і становить 6 тисяч гривень. Через це буде перерахунок пенсій за віком окремим категоріям пенсіонерів.

Більше про це розповідає керівник відділу обслуговування громадян №17 (сервісного центру) Головного управління Пенсійного фонду України у Львівській області Надія МАКСИМОВИЧ.

Головного управління Пенсійного фонду України у Львівській області Надія Максимович

– Про які категорії громадян йдеться та чи є ще якісь вимоги до перерахунку пенсій?

Насамперед, варто зазначити, що це стосується непрацюючих пенсіонерів. На перерахунок пенсій та їх підвищення можуть розраховувати громадяни віком понад 65 років, чий страховий стаж сягає 30 років у жінок та 35 років – у чоловіків. Підвищення пенсії таким людям пов’язане із зростанням в Україні розміру мінімальної заробітної плати. Наступне підвищення для пенсіонерів, яким виповнилося 65 років, котрі не працюють і мають повний страховий стаж, заплановане на грудень 2021 року. Із 1 січня мінімальна пенсійна виплата для цієї категорії громадян становить 2400 гривень, а в грудні вона становитиме 2600 гривень, бо знову зросте мінімальна заробітна плата (згідно з держбюджетом, до 6500 гривень). Якщо працюючий досі пенсіонер звільнився з роботи, то перерахунок його пенсії проведуть із врахуванням мінімальної зарплати на час його звільнення. Також у 2021 році пенсіонерам віком від 80 років за наявності в них страхового стажу 20-25 років і більше продовжується виплата щомісячних компенсацій у розмірі до 500 гривень та мінімальної пенсійної виплати 2600 гривень.

– Куди звертатися для отримання перерахованої пенсії?

Усі перерахунки пенсій здійснено в автоматичному режимі за матеріалами пенсійних справ. Тому звертатися до сервісного центру громадянам немає потреби.

– А як пенсіонер довідається про те, чи ці перерахунки справді здійснено? І чи можна працюючим довідатися про стан своїх справ щодо майбутньої пенсії?

Пенсійний фонд України надає зручну можливість здійснювати постійний контроль за даними, які впливають на пенсійні права людей через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України. Тепер не обов’язково особисто звертатися до Пенсійного фонду. Для цього є вебпортал. Він сприяє дистанційно отримувати послуги в он-лайн режимі. В особистому кабінеті міститься вся інформація.

– Як її отримати?

Щоб мати вільний доступ в особистий кабінет на вебпорталі Пенсійного фонду України, необхідно там зареєструватися, створити особистий кабінет і входити в нього за допомогою електронного цифрового підпису. Там можна отримувати дані із системи персоніфікованого обліку, в якій зазначено суму заробітку, з якого сплачено страхові внески, кількість днів страхового стажу, відмітки про сплату страхових внесків, відомості про пільговий стаж. Володіючи цією інформацією, кожен громадянин може легко контролювати свого роботодавця щодо сплати єдиного соціального внеску. Пенсіонери можуть отримувати відомості про вид та суми призначеної пенсії.

– Зареєструватися можна самостійно?

Для реєстрації на вебпорталі Пенсійного фонду України необхідно звернутися до сервісного центру за адресою: пл. Ринок,18 у місті Миколаїв Львівської області та пл. Шевченка,5 у Новому Роздолі теж на Львівщині. При собі треба мати паспорт і довідку про присвоєння ідентифікаційного коду. Крім того, в сервісному центрі щоденно працює пряма телефонна “гаряча” лінія: у Миколаєві – за телефоном (0241)5-17-55, у Новому Роздолі – (261)2-61-18.

– І ще розкажіть, будь ласка, про те, коли настає пенсійний вік?

Більший наголос вартувало б зробити не стільки на вік, відколи можна отримувати пенсійну виплату, як на страховий стаж, необхідний для її призначення. Бо багато нинішніх претендентів у пенсіонери, на жаль, не має достатньої кількості років праці. А від 1 січня 2021 року в черговий раз підвищується страховий стаж для визначення права на пенсійне забезпечення. Так, мінімальний стаж, що дає право на пенсію в 60 років, має становити 28 років. У 63 роки можна вийти на пенсію, маючи страховий стаж 18-28 років, а в 65 років – достатньо 15-18 років. Право на пенсію за віком у 2021 році мають жінки у віці 59,5 років, які народилися до 1 квітня 1961 року, а в 60 років – ті, що народилися 1 квітня та пізніше.

Поділитися:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.