Чому хворіє горіх?

Це крислате дерево, посаджене батьком більше тридцяти років тому, уперше засмутило. Бо ще влітку на листі з’явилися маленькі чорні цяточки, поступово збільшуючись, і листочки почали опадати, а згодом і зелена шкаралупа плодів теж почорніла й поморщилася.

Попри те, що врожай волоського горіха буде бідним через весняні погодні умови, хвороба дерева неабияк здивувала. Адже недуги пошкоджують горіх набагато рідше, ніж інші дерева. У народі навіть поширене побажання бути здоровим, як горіх, адже це дерево у сприятливих умовах росте й плодоносить 300-400 років… Крім цього, популярним у харчуванні він є тому, що плоди калорійні і корисні. Практично всі частини дерева – листя, коріння, кора – завдяки вмісту вітамінів і мінералів мають лікувальні властивості та успішно застосовуються в традиційній і народній медицині, косметології. А в кулінарії плоди горіха і горіхова олія здатні доповнити смак різних страв і стати їх справжньою родзинкою.

Зараз горіх не має стійкого імунітету до хвороб і паразитів, які призводять до псування плодів. Досвідчені садівники стверджують, що зрізати кожне хворе дерево було б великою помилкою. Треба спочатку уважно оглянути його стан.

Основна причина, з якої хворіють горіхи, – підмерзання дерев взимку або ослаблення їх від посухи. Щоби врятувати хворі дерева, пошкоджені гілки зрізають навесні з захопленням 5-7 сантиметрів здорової деревини, дезинфікують зрізи препаратами із міддю.

Марсоніоз (бура плямистість) – поширена грибкова хвороба, яка активізується на горіхових деревах у травні в дощову погоду. Спершу листя й зелені горіхи вкриваються бурими плямами, потім чорніють, листя скручується й обпадає. Плоди втрачають вологу, через що ядра виростають на третину меншими від звичайної маси. Сильно уражені плоди розтріскуються й передчасно падають. Хворий на марсоніоз горіх потім часто підмерзає. Для профілактики й лікування дерева застосовують щорічне обприскування 1% бордоською рідиною під час розпускання бруньок і ще двічі – з інтервалом 2–3 тижні залежно від препарату. Восени також важливо збирати опале листя і утилізувати якнайдальше від ділянки.

Бактеріоз – поширена проблема горіхів, помітити яку можна ще навесні, коли на листі, молодих пагонах, суцвіттях, а потім на плодах з’являються коричневі плями. Бактерії можуть потрапити на рослину з пилком під час цвітіння. Суцвіття не утворять зав’язі, тому вже навесні помітно втрату більшої частину врожаю. Якщо бактерії активізувалися пізніше, молоді пагони засихають, всередині деревина темніє, а на плодах з’являються вдавлені виразки. Якщо хвороба проявиться серед літа, ядра багатьох плодів згниють. У період окостеніння горіхової шкаралупи бактерії пошкоджують тільки зелену оболонку. На молодих саджанцях під час бактеріозу утворюється перетяжка на кореневій шийці, внаслідок чого дерево зупиняється в рості і надламується. Тому від бактеріозу дерево необхідно обприскати 3% бордоською рідиною до його цвітіння, а через 2–3 тижні, після цвітіння, – 1% бордоською рідиною або 0,5% розчином сечовини.

Біла плямистість характеризується світлими плямами на горіховому листі. Ця грибкова хвороба активізується у вологу погоду. Спершу листки стають блідо-зеленими, наче знебарвленими, а згодом біліють. Потім плями стають опуклими, здається, ніби листя вражене кліщем. Сильне зараження може призвести до осипання листя, що дуже ослаблює дерево. Обробки рекомендують такі ж, як і при вищеописаних хворобах.

Кореневий рак проявляється наростами на коренях. Цьому сприяють будь-які механічні пошкодження коренів саджанців під час посадки: тріщинки або ранки. На корінцях утворюються чималі пухлини-нарости, через які припиняється ріст дерева, знижується врожайність, навіть зовсім припиняється плодоношення. Якщо горіх сильно пошкоджений, хвороба може призвести до загибелі дерева. На жаль, вилікувати від кореневого раку неможливо. Але якщо при пересадці саджанця виявите нарости, спробуйте зрізати їх, потім на 5 хвилин замочити корінці в 1% розчині каустичної соди, промити проточною водою й посадити.

Крім ранньовесняної обробки 3% бордоською рідиною, а пізніше – таким самим 1% розчином, садівники радять застосовувати спеціальні препарати, які можна поєднувати в бакових сумішах із препаратами від шкідників. Для короткочасного швидкого захисту підходить «Гарт» (30 г на 8–10 л води); для тривалого захисту обприскуйте дерева системними препаратами, наприклад, «Страж» (3–4,5 мл на 5 л води) чи «Захисник» (30 мл на 5–8 л води).

Також волоський горіх можуть пошкодити американський білий метелик, яблунева плодожерка, горіховий бородавчастий кліщ, горіхова міль і попелиця.

Щоб знищити американського білого метелика, місця скупчення лялечок і гусені спалюють, обробляють дерево (але не під час цвітіння) одним із мікробіологічних препаратів – «Лепідоцидом» (25 г на 10 л води), «Бітоксибацилліном» (50 г на 10 л води).

В умовах високої вологості повітря горіх окуповує бородавчастий кліщ – на листках з’являються за темно-коричневі горбики. Щоб позбутися кліща, застосуйте акарицид.

Яблунева, вона ж горіхова плодожерка у травні й червні, а потім – у серпні та вересні поїдає плоди горіха зсередини, виїдаючи ядро, через що вони передчасно опадають.

Горіхова міль харчується соковитою м’якоттю листя, не пошкоджуючи шкірку. Видно темні горбки на листі. Обробити треба «Лепідоцидом», а при тотальному ураженні – інсектицидами «Піретроїди» , «Децис», «Карате Зеон».

Попелиця (тля) здатна завдати шкоди будь-якій рослині, вона переносить вірусні хвороби, від яких немає лікування. Тому вдавайтеся відразу до радикальних заходів – хімічної обробки дерева, наприклад «Актелліком» чи іншими засобами.

Серед безлічі сортів волоського горіха, в яких розвинена стійкість до хвороб, шкідників, морозу й посухи, – сорти «Буковинський 1» і «Буковинський 2», «Буковинська бомба», «Клишківський», «Топорівський», «Чернівецький 1», «Ярівський» та інші врожайні сорти української селекції, стійкі до бурої плямистості, з відносно тонкою, але міцною шкаралупою, що легко розколюється, і ядром, що повністю відокремлюється.

Поділитися:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.