Юристка консультує, як створити фермерське господарство

Право на створення фермерського господарства має кожний дієздатний повнолітній громадянин України, який виявив таке бажання. Але мати таке бажання – це для успішної справи мало. А що ще потрібно? Консультує головний спеціаліст відділу безоплатної первинної правової допомоги Стрийського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги (БВПД) Ольга ЖИЛА.

– Фермерське господарство, — наголошує пані юристка, — це форма підприємницької діяльності громадян, які виявили бажання виробляти товарну сільськогосподарську продукцію, здійснювати її перероблення та реалізацію з метою отримання прибутку на земельних ділянках, наданих їм у власність та/або користування, у тому числі в оренду, для ведення фермерського господарства, товарного сільськогосподарського виробництва, особистого селянського господарства. Таке визначення подано у частині першій статті 1 Закону України “Про фермерське господарство”.

– Хто може створити таке господарство?

– Як уже було сказано на початку, таке право має кожен дієздатний повнолітній громадянин України. Створити фермерське господарство може один громадянин України або ж кілька, які є родичами або членами сім’ї.

– Скажіть, будь ласка, про це конкретніше.

– Членами фермерського господарства можуть бути: подружжя, батьки дружини або/та чоловіка, інші члени сім’ї, родичі, які об’єдналися для спільного ведення такого господарства. Цікаво, що також Законом України «Про фермерське господарство» діти, які досягли 14-річного віку, наділені правом бути членами фермерського господарства. Звертаю увагу, що не можуть бути членами фермерського господарства особи, які працюють у ньому за трудовим договором (контрактом).

– Чи можете деталізувати за визначенням у Законі, хто ж відноситься до членів сім’ї та родичів голови фермерського господарства?

– У Законі України «Про фермерське господарство» чітко окреслено перелік осіб, які відносяться до членів сім’ї та родичів голови фермерського господарства. Це — дружина (чоловік), батьки, діти, баба, дід, прабаба, прадід, внуки, правнуки, мачуха, вітчим, падчерка, пасинок, рідні та двоюрідні брати й сестри, дядько, тітка, племінники як голови фермерського господарства, так і його дружини (її чоловіка), а також особи, які перебувають у родинних стосунках першого ступеня споріднення з усіма вищезазначеними членами сім’ї та родичами (батьки такої особи та батьки чоловіка або дружини, її чоловік або дружина, діти як такої особи, так і її чоловіка або дружини, у тому числі усиновлені ними діти).

– Яким чином реєструється фермерське господарство?

– Як суб’єкт господарювання фермерське господарство підлягає державній реєстрації. І реєструється як юридична особа або фізична особа-підприємець.

– Яким установчим документом керується фермерське господарство?

– Основоположним документом для фермерського господарства, яке функціонує як юридична особа, є статут. А для господарства без статусу юридичної особи передбачено договір (декларацію) про створення фермерського господарства. Звертаю увагу, що в такому установчому документі обов’язково зазначають найменування господарства, його місцеперебування, адресу, предмет і мету діяльності, порядок формування майна (складеного капіталу), органи управління, порядок прийняття ними рішень, порядок вступу до господарства та виходу з нього, а також та інші положення, що не суперечать законодавству України.

– Пані Ольго, якби хтось із читачів захотів поспілкуватися з Вами, як кажуть, «наживо», чи можна звертатися безпосередньо до Вас?

– Так, запрошую. Бюро правової допомоги готове надавати консультації у сфері земельного законодавства. А наразі нагадуємо, що ця консультація надана у рамках Програми «Прискорення приватних інвестицій у сільське господарство України».

-Куди можна звертатися?

– Детальніше для отримання консультації читачі можуть звернутися до бюро правової допомоги у спосіб:

  • зателефонувавши: 068 81 81 879 (Миколаївське бюро правової допомоги), 067 16 77 144 (Стрийський місцевий центр), на гарячу лінію 0800 21 31 03;
  • надіславши запит в месенджер нашої фейсбук сторінки https://www.facebook.com/Stryi.Legalaid.UA/;
  • надіславши лист на адресу електронної пошти: mykolayiv@legalaid.lviv.ua (Миколаївське бюро правової допомоги);
  • залишити своє звернення у скриньці для звернень громадян.

Ви можете також скористатися довідково-інформаційною платформою правових консультацій «wikilegalaid»: https://wiki.legalaid.gov.ua/index.php. Разом з тим, інформуємо, що у період карантину можна звертатися для отримання правової інформації, консультацій і роз’яснень з правових питань, послуг зі складання заяви, скарги та інших документів правового характеру (крім документів процесуального характеру).

Поділитися:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.