Яка вода у вашій криниці?

Чи знаємо, що гігієна шахтного колодязя – це профілактика інфекційних хвороб?

Оскільки пити воду – це одна з найважливіших потреб людини, що впливає на стан здоров’я, то треба пам’ятати ще й про те, що треба пити воду якісну.

Помічник лікаря-епідеміолога Стрийського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби у Львівській області Ліля ГОРІН застерігає, що вода може бути одним із джерел передачі інфекційних захворювань, особливо кишкових інфекцій, а ще – гепатиту, туляремії, лептоспірозу тощо.

Вона продовжує:

– Джерелом  питного водопостачання є водопровід і колодязі. Вода у водопроводах проходить обов’язковий лабораторний контроль і знезаражування, а це певною мірою гарантує захист населення від зараження через водопровідну воду. Розвиток водопровідної мережі відіграє велику роль у зниженні захворювань на кишкові інфекції. Інша справа з якістю питної води в сільських населених пунктах, у яких найбільш поширеним джерелом питного водопостачання є колодязі.

– Що може вплинути на погіршення якості криничної води?

– Трапляється інфікування води в колодязях збудниками кишкових інфекцій та іншими патогенними збудниками, якщо в неї потрапляють виділення хворих і бактеріоносіїв різними шляхами: при просочуванні у воду колодязя господарсько-побутових стічних вод, а також води при пранні білизни, вмісту вбиралень, вигрібних ям тощо. Якщо недалеко від колодязів розташовані приміщення для свійських тварин та водопій для тварин, якщо в колодязі потрапляють трупи інфікованих гризунів, то вода стає забрудненою. Вода в колодязях, крім того, може інфікуватися патогенними збудниками при внесенні їх у воду через відра, якими користуються для забору води.

– Чи існують окремі вимоги до власне облаштування цієї споруди?

– Так, існують, і вони доволі серйозні. При влаштуванні колодязів необхідно дотримуватися наступних вимог:

* насамперед, при виборі місця для колодязя слід врахувати те, що він має розташовуватися вище за течією грунтових вод на відстані не менше ніж 50 м від вбиралень, вигрібних ям, мережі каналізації, старих покинутих колодязів;

* стінки колодязів повинні бути щільні, без шпарин. Для облицювання стінок колодязів насамперед рекомендуються бетонні або залізобетонні кільця, а на дно колодязя рекомендовано влаштовувати гравійні фільтри. Верх колодязя повинен бути не менш як на 0,8 м вище від поверхні землі. З метою захисту від засмічення верх колодязя необхідно закривати кришкою з металу чи дерева. Біля колодязя слід влаштувати лавку для відер. Перед введенням колодязя в експлуатацію рекомендується виконати тривале відкачування води (декілька повних об’ємів або відкачувати воду протягом 24 годин – не менше), дезінфекцію та повторне відкачування води до зниження концентрації залишкових кількостей дезінфектанту до норми. Щоб запобігти замулюванню, колодязь треба періодично (не рідше одного разу на рік) очищати та цілком відкачувати воду;

* територію поблизу колодязя необхідно утримувати в чистоті, воду – відводити, кригу сколювати та видаляти;

* для підйому води із колодязів рекомендується застосовувати помпи (краще електрозанурювальні). Зливна труба помпи повинна мати гачок для підвішування відра. У разі неможливості застосування помпи обладнують колодязь міцно прикріпленим коловоротом або теж міцно прикріпленим «журавлем» із відром для загального користування. Біля колодязя слід закріпити лавку для відер. Для захисту колодязя від забруднення поверхневими стоками слід влаштовувати  перехоплюючи канави, які відводять стоки від колодязя. З тією ж метою навколо колодязя необхідно робити «замок» із гарно замішаної  та пошарово утрамбованої глини чи масного суглинку (глибиною 2 м і шириною 1 м) або бетонувати (асфальтувати) майданчик радіусом не менше 2 метрів  товщиною 15-20 см. на основі  зі щебеню. Навколо колодязів, розміщених у ґрунтах із легкою водопроникністю (піски, піщано-гравійні, піщано-галькові) з невеликим (2 м) покриттям супіску, суглинків – необхідно цементувати майданчик радіусом не менше 2 м.

– Чи є особливі правила поведінки біля колодязя?

– Раніше нерідко доводилося помічати, що в селах у теплу пору біля колодязя  полочуть і перуть білизну, миють різні предмети і приганяють на водопій тварин, влаштовують водоймище для водоплавної птиці, розміщують пристрої для приготування розчинів отрутохімікатів та інше. Не рекомендується робити це в радіусі ближче 50 м від колодязя. Якщо є постійне джерело забруднення (затікання нечистот від вбиральні, ґрунтових вод через несправний колодязний зруб тощо), користування водою з колодязя забороняється до усунення цих дефектів. У тому контексті слід зазначити, що хлорування води дає лише тимчасовий ефект. А вода в колодязях, що використовується для господарсько-питних потреб, повинна бути епідемічно безпечною, нешкідливою за хімічним складом та приємною за органолептичними властивостями.

Поділитися:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.