Як отримати витяг про нормативну грошову оцінку земельної ділянки

Розповідає Галина Ляхович – головний спеціаліст Бориславського бюро правової допомоги  Стрийського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги:

 – Насамперед, цікаво знати, що це таке – нормативна грошова оцінка землі.

 – У статті першій Закону України «Про оцінку земель» вказано, що нормативна грошова оцінка земельних ділянок – це капіталізований рентний дохід із земельної ділянки, визначений за встановленими і затвердженими нормативами. Такий дохід від земельної ділянки визначається відповідно до офіційно затверджених нормативів та формул.

 – Для чого потрібно знати нормативну грошову оцінку земельних ділянок?

Нормативна грошова оцінка земельних ділянок використовується для визначення розміру:

 – земельного податку;

 – орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності;

 – державного мита при міні, спадкуванні та даруванні земельних ділянок;

 – втрат сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва;

 – розробки показників та механізмів економічного стимулювання раціонального використання та охорони земель;

 – відчуження земельних ділянок площею понад 50 гектарів, що належать до державної або комунальної власності, для розміщення відкритих спортивних і фізкультурно-оздоровчих споруд;

 – проведення інвентаризації масиву земель сільськогосподарського призначення (у разі якщо попередня нормативна грошова оцінка земельних ділянок у цьому масиві не проводилася протягом 5 років до дня прийняття уповноваженим органом рішення про проведення такої інвентаризації).

Дані про нормативну грошову оцінку окремої земельної ділянки оформляються як витяг з технічної документації з нормативної грошової оцінки земель.

 – Як і де можна отримати такий витяг?

 – Важливо, що за цю послугу адміністративний збір не справляється. Треба звернутися до центру з надання адміністративних послуг. Також можна замовити витяг в електронному вигляді онлайн. Строк надання послуги – не більше трьох робочих днів з дати надходження відповідної заяви. Для отримання Витягу онлайн потрібно подати запит на отримання витягу з технічної документації про нормативну грошову оцінку через портал електронних сервісів Держгеокадастру за посиланням https://e.land.gov.ua/services , попередньо зареєструвавшись та авторизувавшись в електронному кабінеті за допомогою електронної пошти, електронного цифрового підпису або платіжної картки банку (BankID) – електронний кабінет. За виконанням запиту можете стежити в розділі “Історія замовлених витягів з технічної документації про нормативну грошову оцінку”, переглянувши статус запиту. Там  може бути зазначено: «знаходиться в обробці» або «вже опрацьовано державним кадастровим реєстратором».

 – Чи пов’язано якось терміни «грошова оцінка землі» та «продаж землі»?

 – Так, пов’язані.  31 березня 2020 року Верховна Рада  України прийняла Закон “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення”, який набере чинності 01.07.2021 року.  Зокрема, Законом передбачено, що:

– мінімальна ціна на землю сільськогосподарського призначення до 2030 року не може бути меншою, ніж її нормативна грошова оцінка;

 – громадяни України, яким належить право постійного користування, право довічного успадкованого володіння земельними ділянками державної і комунальної власності, призначеними для ведення селянського (фермерського) господарства, а також орендарі земельних ділянок, які набули право оренди землі шляхом переоформлення права постійного користування щодо зазначених земельних ділянок до 2010 року, мають право на викуп таких земельних ділянок у власність з розстрочкою платежу до десяти років за ціною, яка дорівнює нормативній грошовій оцінці таких земельних ділянок, без проведення земельних торгів.

І це має зацікавити як власників земельних ділянок сільськогосподарського призначення, так і потенційних покупців таких земель.

Консультація надана у рамках проєкту «Програма «Прискорення приватних інвестицій у сільське господарство».

Галина Ляхович

Для отримання  безоплатної правової допомоги звертайтесь у зручний для Вас спосіб. Бюро правової допомоги знаходиться за адресою: м. Миколаїв, вул. Чайковського, 18.

Можна також зателефонувати:

068 81 81 879 (Миколаївське бюро правової допомоги),

 067 16 77 144 (Стрийський місцевий центр), 0800 21 31 03 (гаряча лінія).

Надсилайте запит у месенджер нашої фейсбук сторінки: https://www.facebook.com/Stryi.Legalaid.UA

Пишіть листи на адресу електронної пошти:  mykolayiv@legalaid.lviv.ua  (Миколаївське бюро правової допомоги).

Скористатеся довідково-інформаційною платформою правових консультацій «wikilegalaid»: https://wiki.legalaid.gov.ua

Поділитися:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.