Вогнівку знищує лише хімія

Донедавна самшит  ріс сам собою, не вимагаючи ніякого догляду: ні підживлення, ні особливого поливу, ні обробітку від шкідників, поки не з’явилася ненажера-вогнівка. Кілька років тому раніше невразливі нічим вічнозелені кущі самшиту прикрашали не тільки приватні садиби, а й площі, сквери, парки  в містах.

А тепер гусінь цієї вогнівки знищує кущі, з’їдаючи листя. Голі гілки не забезпечують  кущеві процесів росту, а без фотосинтезу рослина поступово гине. Оскільки ці кущі виглядають непривабливо, то опиняються на смітнику. Хоча з надією на те, що відживе, можна обприскати інсектицидом навіть такий кущ, підживити, часто поливати…

Важливо знати, що вогнівка боїться хімічних засобів, ними треба обприскувати кущ ранньою весною, тільки-но починає тепліти. Купіть один із засобів: Енжіо, Прованто Максі, Актара, обприскайте самшит розчином якогось засобу, полийте ним грунт під кущем  та забудьте про шкідника на 3-4 тижні. 

Минулого року моїм самшитам допоміг розчин оцту з водою – десь 100 мілілітрів на 2 літри води, а наступне обприскування було розчином нашатирного спирту з водою, пропорція орієнтовно така ж. Цього року навесні була така пошесть, що довелося негайно кропити хімічним засобом. Наступного дня перевірила й побачила, що дехто залишився сидіти на листі, обприскала ще раз і зрозуміла, що треба ретельніше обприскувати, особливо всередині куща – попри стовбур.

Повторне обприскування потрібне раніше – для профілактики. Бо якщо на молодому листі побачите павутинку, то це – гарантія присутності шкідника, котрий або вже вилупився, або буде за день-два, а з’їсть листя так скоро, що не встигнете й розглянути цю гусінь. До слова, непросто її побачити, бо вона має зелено-чорне забарвлення.

І кажуть, що птахи її не їдять. Може, й правда, бо в нашому садочку живуть різні пташки, навіть гніздечка мостять, але вогнівка теж є.

Якщо ж  сталося так, що припильнувати кущ ви не змогли і ненажера гусінь на ньому з’явилася, то обріжте поїдене листя (вогнівка залишає прозорий контур листків), але гілок не чіпайте, бо на них навесні виросте нове листя. Важливо бути терплячими – процес довгий. Підживіть самшит добривами та рясно поливайте, щоб легка волога в грунті була постійно.

Поділитися:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.