Коронавірус не вгамовується

Спочатку ми були ошелешені повідомленнями про коронавірус у Китаї, Європі, Америці та про початок карантину в Україні. Потім, неозброєним оком не виявивши цього розрекламованого прибульця, заспокоїлися, мовляв, його придумали. І перестали дотримуватися карантинних правил. Коли недуга, хоча спочатку й поодиноко, почала проявлятися в жителів району, ми купили чи пошили маски і перестали навіть до церкви ходити. Тепер знову більшість роздумує про якесь непорозуміння з тим вірусом. А в лікарні, тим часом, потрапляють знайомі й близькі нам люди.

Ось що розповідає про коронавірусну ситуацію завідувач Миколаївського міськміжрайонного відділу Державної установи «Львівський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» Юрій Чейпеш:

– Минає четвертий місяць, відколи (12 квітня 2020р.) в Україні оголошено карантин через пандемію коронавірусної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2. У зв’язку із всезростаючою кількістю захворювань у державі з 24 квітня 2020 р. на всій території України введений режим надзвичайної медико-біологічної ситуації природного характеру. За цей період у Миколаївському районі проведено величезну організаційну роботу для недопущення поширення інфекції, ускладнення епідеміологічної ситуації. Перший заступник голови райдержадміністрації Юрій Шпак, призначений керівником робіт із ліквідації наслідків надзвичайної ситуації, видав більше десятка розпоряджень щодо здійснення заходів, пов’язаних із ліквідацією надзвичайної ситуації в районі. Про ці заходи йшлося на більше 20 засіданнях районної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій. Відповідальні рішення прийнято на 6 засіданнях штабу з ліквідації медико-біологічної надзвичайної ситуації природного характеру на території району на чолі із заступником голови РДА Юрієм Раделицьким.

– Чому стільки переполоху, вірус насправді такий небезпечний?

– Так, коронавірус є особливо небезпечним для слизових оболонок легень людини, він викликає важкі форми запалення – пневмонії, ускладнює хронічні хвороби інших органів, та ще й мутує.

-Як вберегтися від зараження?

– Оскільки основний шлях розповсюдження хвороби – повітряно-крапельний, то кожен повинен захищатися безпечною відстанню від інших людей – не менше 1,5-2 метри. Бо люди, які можуть бути зараженими в інкубаційному періоді протягом 14 днів, коли ще симптомів хвороби у них немає, або ті, хто переносить хворобу безсимптомно, при видиханні можуть заповнити повітря збудниками коронавірусної хвороби. Тому слід уникати зближення з ними. Необхідно також носити респіратор чи маску, бо так зменшується ризик заразитися через повітря. Другий основний шлях передачі цієї інфекції – контактно-побутовий, коли вона поширюється через руки людей, предмети навколишнього середовища (ручки дверей, поручні у громадському транспорті, перила у сходових клітках, кошики і полиці в магазинах тощо). Третій можливий шлях зараження, так званий аліментарний, – через харчові продукти, насамперед – овочі та фрукти, хлібобулочні вироби, питну воду. Тому фрукти перед вживанням слід добре помити, ще краще – ошпарити кип’ятком.

– Одні люди ставляться байдуже до цієї пандемії, думають, що вона їх обійде, інші накупили ліків для профілактики. Що радите тим, хто панічно боїться захворіти?

– Однозначно, хвороби треба боятися. Але цей страх нехай буде благородним – для пошуку порятунку від захворювання. Нехай він буде усвідомленим, у жодному разі – не панічним, бо паніка призводить до розпачу, демобілізації імунних сил організму. В усьому повинна бути міра розважливості, надія на те, що епідемія скоро мине, як і всі попередні епідемії і пандемії. Свідченням тому є швидке подолання епідемії коронавірусу в Китаї, що тривала майже три місяці. Страх треба скерувати на безумовне виконання всіх протиепідемічних заходів, які пропонує санітарно-епідеміологічна служба країни.

– Для особливо зацікавлених розкажіть, будь ласка, про коронавірус детальніше.

– Збудником хвороби (біологічним агресором) є бетакоронавірус SARS-CoV-2, ця абревіатура означає: тяжкий гострий респіраторний синдром. Він – округлої форми, розміром 80-160 нанометрів (1 нанометр – одна мільярдна доля метра). Його геном (будова) закодований в одній спіральній нитці рибонуклеїнової кислоти (РНК), в якій розміщені послідовно близько 30 тисяч нуклеотидів. Вчені-генетики описали 5 генів нового коронавірусу. Вірус має двошарову капсульну оболонку із глікопротеїнів та ліпопротеїнів. На зовнішній оболонці капсули розташовані коронаподібні „шипи”, що утворені із S-білка, кожен „шип” є тримером, тобто складається із трьох однакових субодиниць, кожна одиниця має по 2 рецептор-зв’язувальні ділянки, які зв’язують вірус з допомогою мембранного білка АПФ-2 з клітинами слизових оболонок органів дихання та інших органів організму людини. Коронавірус живучий на слизових оболонках легень людини, викликає важкі форми запалення.

Поділитися:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.