Спалах хвороби пташиний грип підтвердили у Шептицькій територіальній громаді на Львівщині та на три тижні оголосили карантин.
Чому до проявів пташиного грипу ставляться так серйозно? Це пояснює виконувачка обов’язків начальника Стрийського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби у Львівській області Оксана ДОБУШОВСЬКА:
– У сучасному світі грип є однією з небагатьох інфекцій, котрі серйозно загрожують людям. Вплив грипу на птахівництво (внаслідок – знищення поголів’я птиці, накладення карантинних та інших обмежувальних заходів, заборона торгівлі, додаткові ветеринарно-санітарні заходи) призводить до суттєвих економічних збитків. Але грип ще й займає особливе місце серед патогенів, бо він небезпечний для здоров’я людини здатністю викликати пандемію з тяжкими наслідками.
– Тож розкажіть, будь ласка, конкретно, що саме сталося в Шептицькій громаді.
– Через пташиний грип у місті Шептицький, у навколишніх селах Бендюга та Волсвин загинуло 38 лебедів. Їх виявили у суботу 1 лютого 2025 року. 38 мертвих лебедів скерували на експертизу у Львівську регіональну лабораторію. Після дослідження біоматеріалів наявність вірусу грипу птиці підтверджено. Оскільки там зафіксували спалах пташиного грипу, то запровадили карантин на три тижні. Далі відповідні служби здійснили моніторинг на заплавах річки Західний Буг. Станом на 3 лютого нових випадків загибелі птахів не виявлено. Протягом тривалості карантинних обмежень фахівці відповідних служб у зоні спостереження в радіусі не менше 10 км наглядатимуть за птицею в дикій природі і в особистих господарствах. Також ситуацію розʼяснюють місцевому населенню.
– Це захворювання вірусне? Коли й де воно виникло?
– Так, вірусне. Вірус пташиного грипу (ПГ), який інфікує домашню птицю, поділяють на 2 групи:
• високопатогенний грип птиці (ВПГП, класична чума птиці, європейська чума птиці) – інфекційне, висококонтагіозне захворювання птахів, яке викликається одним з штамів вірусу грипу типу А та характеризується явищами септицемії, ураженням органів дихання та травлення;
• низькопатогенний грип птиці (НПГП).
Високопатогенний грип птиці:
• може викликати у птахів 100%-у смертність;
• викликається підтипами Н5 і Н7;
• є в Списку А (МЕБ) Всесвітньої організації здоров’я тварин.
Вірус H5N1 – це підтип вірусу грипу A, який буває в основному у диких птахів, дуже заразний і може бути причиною їхньої смерті. Дикі птахи можуть передавати цей вірус свійським через безпосередній контакт.
Додам, що небезпечний сценарій пташиного грипу обумовлений масштабною циркуляцією H5N1. Внаслідок генетичної рекомбінації в організмі людини чи свині може з’явитися новий гібридний вірус із вмістом пташиного геному та геному ссавців. Якщо у такому генетично мутованому вірусі буде міститися пташиний геном, який відповідатиме за летальність, та геном людини, який відповідатиме за поширення, – це може призвести до катастрофічних наслідків.
– Чи відомі випадки зараження пташиним грипом людей?
– Так. Перший підтверджений випадок зараження людей «пташиним грипом» відбувся в далекому Гонконгу в 1997 році, коли штам H5N1 викликав важке респіраторне захворювання у 18 осіб, з яких 6 померло. Випадки захворювання людей відбувалися під час епідемії високопатогенного «пташиного грипу» та були викликані тим же самим штамом, що й серед популяції свійської птиці. Ці хворі мали тісний контакт з інфікованою домашньою птицею. Упродовж 1997-2005 рр. у країнах Південно-Східної Азії захворіло 134 людини, 66 з них померли. Більшість випадків захворювання людей було зафіксовано в сільських районах, переважно в результаті прямого контакту з мертвою або хворою домашньою птицею. І хоча на сьогодні випадків передачі вірусу пташиного грипу від людини до людини не було виявлено, та загалом хвороба викликає загальне занепокоєння.
– Що саме оминати людям, щоб не заразитися пташиним грипом?
– Резервуар інфекції – це дика водоплавна птиця. Здебільшого, інфекція у них протікає безсимптомно. Джерелом високопатогенного грипу птиці (ВПГП) є хвора та перехворіла птиця. Інкубаційний період триває 1-7 днів, вірусоносійство – 2-3 місяці. А заразитися можна повітряно-крапельним, аліментарним, трансоваріальним шляхом.
Факторами передачі вірусу є:
- тара
- корми
- інкубаційні яйця
- тушки
- пір’я;
- обслуговуючий матеріал
- комахи пухоїди
- дикі птахи
- гризуни
При збільшенні контакту інфікованої перелітної, синантропної та домашньої птиці відбувається перезараження, збільшується кількість птахів, які задіяні в інфекційному процесі, підвищується загальна концентрація вірусу, збільшується кількість мутацій вірусу, підвищується патогенність вірусу, у геометричній прогресії збільшується кількість вірусу, який виділяється у зовнішнє середовище, збільшується ризик виникнення нових інфекційних вогнищ.
– Чи може пересічна людина самостійно розпізнати пташиний грип?
– Треба берегтися і не підходити близько до птахів, бо людина може заразитися. Хвороба викликає тяжкий перебіг та масову загибель птиці; ураження органів дихання і травлення; має ознаки катарального кон’юнктивіту, риніту, синуситу, трахеїту, пневмонії, катарально-геморагічного ентериту, нефриту, викликає крововиливи в різних органах.
Клінічні ознаки залежать від патогенності вірусу та виду птиці.
Для високопатогенного вірусу характерні такі ознаки: депресія; зниження апетиту; зниження яйценосності; нервові прояви; ціаноз гребеня, сережок; кашель; чхання; пронос; раптова загибель. При розтині тушок хворої птиці виявляють наступні ознаки: під шкірою в ділянці голови, шиї та кишечника – жовто-червоні набряки, усі внутрішні органи та м’язи ніби забризкані кров’ю.
Лікування не розроблене та недоцільне.
– А як запобігти поширенню пташиного грипу?
– Для активної імунізації застосовують інактивовані та атенуйовані вакцини. А при виникненні хвороби єдиний метод боротьби з ВПГП базується на забої інфікованої птиці та птиці суміжних птахогосподарств з метою створення буферної зони для запобігання подальшому розповсюдженню вірусу.
– Що порадите власникам домашньої птиці та фермерам?
– Для профілактики пташиного грипу у благополучних місцевостях:
• бажано організувати безвигульне утримання птиці;
• утримувати домашню птицю в умовах, що виключають її контакт зі сторонньою птицею;
• завезення нової птиці необхідно здійснювати тільки з благополучних щодо пташиного грипу областей і районів. Завезену у птахогосподарства птицю слід піддавати профілактичному карантинуванню згідно Методичних рекомендацій, затверджених протоколом № 2 Науково-методичної ради Держпродспоживслужби України від 25.06.2019 р. При виявленні мертвої птиці, прояві ознак хвороби слід негайно повідомити ветеринарну службу;
• забезпечити належні санітарні умови утримання домашньої птиці (регулярно очищувати приміщення, де утримується птиця, з подальшою їх дезінфекцією);
• доглядати за птицею тільки в спеціально відведених для цього одязі та взутті, які необхідно регулярно прати і чистити;
• використовувати лише якісні та безпечні корми для птахів, не закуповувати корми без гарантії їх безпеки і зберігати виключно в місцях, недоступних для синантропної і перелітної птиці (горобців, галок, голубів тощо);
• перед початком згодовування корм слід піддавати термічній обробці (проварювати, запарювати);
• при забої та обробці птиці слід якомога менше забруднювати навколишнє середовище кров’ю, пір’ям та іншими продуктами забою;
• на вимогу представників ветеринарної служби надавати домашню птицю для огляду і вакцинації;
• про всі випадки захворювання і падежу домашньої птиці, а також при виявленні місць масової загибелі дикої птиці на полях, в лісах та інших місцях необхідно негайно повідомляти ветеринарну службу та адміністрацію населеного пункту;
• дотримуватися правил особистої безпеки та гігієни:
– після контакту з птицею, предметами догляду за птицею, продукцією птахівництва необхідно ретельно вимити руки з милом і прийняти душ;
– яйця і м’ясо птиці перед вживанні в їжу необхідно піддавати ретельній термічній обробці. Приготування в їжу продуктів птахівництва повинно супроводжуватися їх нагріванням до температури не нижче 70 градусів за Цельсієм протягом як мінімум 5 хвилин;
– при виявленні мертвої птиці категорично забороняється наближатися до неї, самостійно захоронювати і переміщати трупи. У разі вимушеного контакту з мертвою або хворою птицею слід забезпечити власну безпеку. Потрібно надягти захисний одяг (ватяно-марлеву пов’язку або респіратор, захисні окуляри, халат, гумове взуття і рукавички). Якщо цього немає, захистіть рот і ніс шматком тканини, закладіть звичайні окуляри, одягніть на руки і на взуття поліетиленові пакети і міцно закріпіть їх навколо зап’ястя та щиколоток гумкою або шнурком. Ці запобіжні заходи гарантовано захистять від зараження;
– необхідно вести профілактику і боротьбу з людським грипом. Для цього у період епідемії слід уникати перебування в місцях масового скупчення людей. Потрібно вживати заходів для підвищення захисних сил організму. З цією метою в аптеках можна придбати один з імуностимулюючих препаратів. Люди з ознаками грипоподібних захворювань повинні якомога менше контактувати зі здоровими людьми, не допускати поширення мокротиння при чханні і кашлі (слід використовувати марлеві пов’язки і носові хустинки). При перших ознаках захворювання необхідно звернутися до лікаря і вчасно розпочати лікування.