Айстри

Пора сіяти айстри

Ці квіти – осінні, але цвітіння можна прискорити, якщо почати їх вирощувати розсадою. Вони не бояться холоду, тому у відкритий ґрунт їх зазвичай висівають на початку другого місяця весни, навіть тижнем раніше. Нерідко айстру вирощують  розсадним методом у кімнаті, в теплиці. А є й такі, хто експериментує й висіває айстру під зиму, прикриваючи ділянку агроволокном. 

Звісно, що посів на розсаду вимагає вкладень коштів у теплицю, освітлення, обігрів та часу для догляду за рослинами.

Дешевше посіяти в ящик (висотою 5 – 6 см). Насипають у нього ґрунт – городній чи з магазину, поверх розсівають насіння  в будь-який спосіб та засипають тонким шаром (товщиною 1 – 2 мм) ґрунту, обережно обприскують звичайною водою кімнатної температури. Ящик накривають плівкою і тримають у теплі (+20 градусів за Цельсієм). З появою сходів ящик розміщують біля вікна та щодня повертають іншою стороною, щоб рослинки були рівненькі, поливають.

А за півтора-два тижні, коли виростуть  два справжні листочки, айстри розсаджують по одній у ящик, вищий від попереднього на 2 сантиметри, і цей ящик також тримають на світлі, повертають його, ґрунт розпушують. На короткий час молоденькі рослинки щодня виносять надвір чи хоча б на балкон. А всередині травня, коли мине загроза приморозків, можна висаджувати айстру на грядку на відстані 30-40 сантиметрів залежно від сорту. Легких заморозків ці квіти не бояться.

Найлегший спосіб вирощувати айстру – це одразу посіяти її на грядку, у травні, коли ґрунт прогріється. Якщо клопотів зі сходами буде набагато менше, можна сказати, мінімум, то  на цвітіння доведеться чекати на кілька тижнів довше. Висівають айстру на глибину 0,5-0,8 сантиметра, засипають перегноєм чи пухкою землею товщиною шару  1-2 сантиметри, поливають. Сходи можуть з’явитися за 3 – 3,5 тижня. Проріджують рослинки при появі 2-3 справжніх листочків, але розсаду не викидайте, а посадіть її на іншу грядку – айстра добре приживається. Дуже гарно виглядає айстра у великих кашпо – як пишний букет, але треба висаджувати разом багато рослинок. Бо одна матиме лише до десяти гілок. 

У квіткових групах соціальних мереж якісне насіння власного збору реалізовують часто. У квітникарок купити надійніше, аніж у квіткових магазинах, бо айстра проростає лише з минулорічного насіння, тобто воно має бути свіже.

…Прикрашаймо свою Україну квітами, щоб наші захисники, коли повернуться з війни, мали чим милуватися та щоби вкотре  переконалися, що за таку країну, за такий народ, котрий засіває-засаджує землю, боротися варто. 

Поділитися:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.