Виставка "З історії німецької ляльки" в народному літературно-мистецькому музеї Уляни Кравченко та Миколи Устияновича

Німецькі ляльки – на виставці в музеї

Виставку “З історії німецької ляльки” можна відвідати до 14 травня в Миколаєві Львівської області, в народному літературно-мистецькому музеї Уляни Кравченко та  Миколи Устияновича.

Експонати радо надала колекціонерка Анна Москаленко, котра ще у 2014 році з родиною прибула на Львівщину із Криму.

Історія цієї проукраїнської родини цікава тим, що після анексії Росією Криму вона продала свій маєток. Вирішували разом, куди податися. Сестра пані Анни пропонувала придбати помешкання в Києві, а вона – в Миколаєві або Одесі. Їхня мама запропонувала поїхати на захід України, звідки близько до польського кордону й на випадок втечі можна вирушити в Європу. Вирішальною виявилася мамина пропозиція, тож тепер кожна сестра має квартиру у Львові, а батьки – будинок у Золочівському районі. До слова, сестра пані Анни працювала в економічному відділі Львівської ОДА, тепер вона – радниця київського високопосадовця. Родина проукраїнська, тож знайшла душевний комфорт у Львові.

– У приватній колекції Анни Москалюк, – розповідає завідувачка музею Марія Ганич, – майже 70 ляльок, що були популярні в 1940 – 1990 роках, і зараз маємо нагоду оглядати їх. Охочих відвідати музей ласкаво запрошую.

Проєкт Анни Москалюк під назвою”З історії німецької ляльки” в музеї міста Миколаєва – це логічне продовження заходів у Львові, Червонограді, Городку. Попри це, що експонати можна взяти в руки й навіть сфотографуватися з ними, власниця колекції ще й розповідає присутнім історію виготовлення ляльок у Німеччині із 20-х років, серед іншого – про створення облич та волосся, пошиття одягу та виготовлення дрібних деталей. Вона не приховує, що іграшки для своєї колекції знаходить сама, потім реставрує їх,  досліджує й фіксує історії їхнього створення, вказуючи виробника. Усі ці ляльки – різні за розмірами, мають різну технологію виготовлення. Цікаво, що одна з лялькових фабрик у Німеччині спочатку виготовляла керамічний посуд. Але, очевидно, щось пішло не так, і власник надумав перекваліфікувати виробництво на іграшкове.

Немало сучасників-українців пам’ятають, що німецька лялька була таким дефіцитом, що її купували з-під прилавка, за неї готові були платити втридорога, щоб тільки потішити своє маля таким рідкісним на той час виробом. Лялька м’яка на дотик і дуже гарна, як живе дитинча. А місцеві виробники пропонували вироби хоча й теж гарні, але вони були з твердої пластмаси й нерідко – у негарному одязі.

Анна Москаленко колекціонує іграшки з дитинства. Це – не тільки німецькі ляльки, а й французькі, японські, а також іграшкові машинки. Загалом зараз у її колекції налічується понад 500 експонатів.

Не забувайте, що в Миколаєві, у музеї Уляни Кравченко та Миколи Устияновича, виставка діє тільки до 14 травня. Але якщо не встигнете побачити до цієї дати, то не розчаровуйтеся, бо таку нагоду матимете у Стрию – експонати поїдуть туди одразу після виставки в Миколаєві.

Поділитися:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.