цвіте гортензія

Гортензія почала рости

Погода зазвичай на календарну не схожа, вона вередує, даруючи тепло у лютому, а холод – у квітні.

Щоб зберегти улюблені рослини, кущі, дерева здоровими, квітникарі ретельно й часто оглядають їх і вже тоді роблять висновок про потребу обрізування гілок, того чи іншого обробітку від хвороб чи підживлення.

Зараз дуже модним став садовий квітучий кущ гортензія. Він гарний, незалежно від сорту, вигляду листя й кольору та форми суцвіття.

Моя перша гортензія, яку я придбала у 180-грамовому посуді з рук на базарі десь 15 років тому, росла спочатку на веранді. У вересні ночі вже холодні, а таку малесеньку рослинку залишати надворі було жаль. Була впевнена, що вона на вулиці не перезимує. Так і росла собі моя красуня, де взимку гріє конвектор, а сонячні промені торкаються вікон і стін від 9-ї до 14-ї години. Гортензія гарно розвивалася, а навесні порадувала шикарним рожевим суцвіттям. У травні висадила її надвір. Відтоді кущ розрісся і милує зір щороку. Важливо лише не забувати поливати, підживляти його спеціальними добривами та вчасно обрізувати пагони…

Отже, не кожен ризикує залишити зимувати надворі широколисту гортензію у горшку або ж не накрити посаджену в грунт. А погодні гойдалки нерідко впливають на кущ погано. Якщо гортензія зимувала в сухому холодному підвалі при плюсовій температурі повітря, хоча б раз на місяць ви її помірно поливали, то вона перезимувала добре. Але бувають і такі прикрі випадки, коли вона прокидається, а бруньки покриває цвіль. Така ж ситуація може виникнути і надворі, якщо кущ утеплений занадто, і квітка під накриттям пріє. У такому випадку термінова весняна обробка необхідна. Також потребують уваги живці, висаджені під плівку.

Чим обробити широколисті гортензії від плісняви, якщо нема можливості купити фунгіциди?

Добрий результат дає обробіток розчином перекису водню (і столова ложка перекису водню на 1 літр води). Крім кущів гортензій та її живців, перекис водню ще застосовують для обробітку насіння, кімнатних рослин, горщиків чи контейнерів, у яких вони ростуть, а також є добра практика обробітку таким розчином орхідей (змочити перекиснем водню ватний диск і протерти листя, потім протерти диском, змоченим водою, і два дні поспіль протерти часниковою настоянкою (2 зубчики часнику у лушпинні потовкти, залити гарячою водою, охолодити, процідити і розчином обприскати рослини)). Зникає пліснява рослин і грунту, зникає навіть хвороба «чорна ніжка».

Добре зарекомендував себе природний біофунгіцид для біолікування та профілактики грибних та бактеріальних хвороб ФітоХелп. А ще придбайте біопрепарат МікоХелп – засіб для передпосівної обробки насіння і садивного матеріалу, обприскування рослин в період вегетації, додавання в крапельний полив і поливу під корінь, що ідеальний для дезінфекції та оздоровлення ґрунту від хвороботворних бактерій та грибних патогенів.

Додатковою підтримкою для рослини після зимування у підвалі або під накриттям, особливо для молодих кущів, є засіб для укорінення, наприклад, Кореневин.

Ясна річ, що після зимування без достатньої кількості сонячного світла листочки можуть виглядати жовтими. На світлі починається процес фотосинтезу, і вони зеленіють, відживають.

Варто не забувати і про те, що гортензія може надати пріорітет брунькам, які ближче до кореня, і вони почуваються краще, виглядають здоровішими, ніж ті, що розвиваються вище.

Ну, й не треба відкривати кущі, поки не стабілізувалося тепло, бо несподіваний приморозок може загубити молоді бруньки, і цвіту на них не буде. Якщо побачите засохлі бруньки, обрізайте гілку до добре розвинутої бруньки.

При правильному догляді милуватиметеся гортензією не лише від початку липня до холодів, коли вона цвіте, а й надалі, бо навіть потім її суцвіття виглядає гарно. А ранньою весною обріжете пагони і чекатимете наступного цвітіння…

Поділитися:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.