Посмертна нагорода Олександра Сороколіта

Цей шкільний день учнів та педагогів Рудниківського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів наповнився патріотичним духом. Під час вшанування військового подвигу випускників школи, тата теперішніх учнів та інших односельців присутні вкотре висловили подяку батькам Олександра Сороколіта, у руки мами котрого, Люби Сороколіт, військовий поклав Державну нагороду її сина – орден За Мужність ІІ ступеня…

…Перед врученням ордена матері Олександра Сороколіта учні розповіли біографію цього випускника Рудниківського ЗЗСО 2013 року. Захисник України був миротворцем ООН. Запам’ятався як доброзичливий уважний односелець, скромний учень. А ще – правнук відомого повстанця УПА Миколи Сороколіта на прізвисько «Лютий», який написав пісню «Лента за лентою набої подавай…», що ніколи не втрачала актуальності та прозвучала навіть на Майдані Гідності 2013 року. Ця пісня вселяла в серця наших захисників впевненість у перемогу. Крім цього, серед сучасних борців за волю України – й батько Олександра Микола Сороколіт.

За словами школярів, «мужній воїн Олександр Миколайович Сороколіт народився 13 лютого 1996 року. Навчався у Рудниківській ЗОШ І-ІІІ ст. Був веселим, життєрадісним хлопцем. Любив рибалку, мав багато друзів і захоплювався спортом. Улюбленим заняттям були вправи на перекладині. Ще з юного віку мав мету піти служити в армію і готувався до цього. Закінчивши школу, 2013 року вступив у Миколаївський ліцей. А по закінченні ліцею 2016 року почав служити в лавах Збройних Сил України. Через 1 рік строкової служби пішов добровольцем в АТО. Після демобілізації, здавши всі нормативи, вступив до третього полку Сил спеціальних операцій імені князя Святослава Хороброго у місті Кропивницький. Під час служби навчався військової справи в Бердичеві. Був наполегливим і цілеспрямованим, не шкодуючи себе, досягав мети. Восени 2020 року, пройшовши жорсткий відбір, протягом року виконував миротворчу місію у країнах Африки. 3 перших годин повномасштабного вторгнення ворога став у лави ЗСУ, щоб захищати рідну землю, родину і батьківський дім, свій народ. Виконуючи бойове завдання,31 березня 2022 року разом з побратимами підірвався на протитанковій міні, отримав важкі поранення. Після виснажливого лікування та безлічі операцій, що тривало понад рік, Олександр знову став на захист України. 26 серпня 2023 року під час виконання бойового завдання потрапив під ворожий обстріл, отримав важкі поранення, не сумісні з життям. Попри численні нагороди та відзнаки, завжди залишався скромною і простою людиною, був добрим і турботливим сином, справжнім патріотом воїном-Захисником».

Присутні вшанували пам’ять Олександра Сороколіта й інших місцевих жителів, котрі віддали життя за волю України: Дем’яна Даниліва, Володимира Гузія, Олега Грицишина, Тараса Горіна, Івана Оприска, Ярослава Хомина, Назара Вітульського. Зустрічаючи «на щиті» вісьмох захисників, рудниківчани молитовно вклякали на коліна, щоби подякувати мужнім чоловікам, котрі боронили Україну від окупанта, здобували перемогу ціною власного життя, котрі для всього світу стали прикладом самовідданої любові до Батьківщини та волелюбства.

Вічна їм шана, світла пам’ять, незгасна любов і сердечна вдячність.

…На патріотичні урочистості, які підготували та провели представники учнівського самоврядування, до школи прибули також представники громадськості, влади. Відрадно те, що молодь усвідомлює ціну боротьби за волю та долучається до наближення перемоги України в цій оборонній війні. Сумно й страшно водночас, бо навчальний процес та й усе наше життя нерідко переривають попередження про повітряну тривогу, бо доводиться вимушено перебувати в укритті… Також варто зазначити, що колектив закладу освіти не втомлюється волонтерити. Бо на кону – наша свобода. А визвольні бої війни за свободу, мир і територіальну цілісність України не вщухають. Ідемо до перемоги разом, маючи єдину мету – визволити від ворога всю Україну. А наша перемога буде найкращим спогадом про жертовних захисників України.

Поділитися:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.